Шешлија пребројава Славијине шалове у предузећима

1
2440

Озбиљне и велике политичке странке, а тренутно је код нас СНСД најозбиљнија и највећа, требало би да обрате пажњу на појединце у својим редовима који се не сналазе у јавним наступима. Постоје агенције и људи којима је ПР струка и који им могу помоћи. Мада и обичан састанак клуба одборника пред сваку сједницу градске скупштине може да буде добра припрема. Материјали са скупштине се доставе на вријеме и не постоји ниједан разлог да се свакој тачки не приђе аналитички. Посебно се то односи на теме од посебног значаја за становнике нашег града.

Када Град, након свих епизода са радио станицом чији је оснивач, а послије и са мегаломанским покушајем градске телевизије, одлучи да поново уђе у подухват прављења локалног медија, то не би требало проћи незапажено. Шта више, требало би добро изанализирати ту одлуку из свих углова. Јединствена оцјена је да је Источном Сарајеву градски медиј потребан. Али због лоших процјена из прошлости, оваквој одлуци треба приступити опрезно и систематично. Да се не деси да за неколико година опет гасимо једну радио станицу, да би пар година из тога оснивали другу и тако унедоглед. Олако схватање оснивања медијске куће и непостојање јасног плана за потребне количине програма из сопствене продукције, али и броја људи потребних за њено функционисање, као посљедицу су имали нереалну финансијску конструкцију која се касније урушила под теретом дугова према пореској управи. Да се такве ствари не би понављале, треба добро преиспитати број будућих радника,судбину старих радника, програмску шему, начин емитовања итд. итд.

Узимајући све ово у обзир, за очекивати је било да се данас води расправа око ове тачке. За очекивати је и да немају сви исто мишљење. Како о организацији будућег градског медија, тако и о одговорности за пропаст прошлог. Различитости су у реду. Оно што није у реду је банализација теме. То што неко нема политичке и интелектуалне капацитете да разумије проблематику градског медија није оправдање за дилетантске наступе.

Одборник опозиционог СНСД-а у градској скупштини Небојша Шешлија, изјавио је да је „већина запослених на РТВИС-у припадала навијачкој групи Соколови“ и по њему је то био један од највећих проблема овог медија. На питање новинара да појасни своје тврдње Шешлија није имао конкретан одговор.

Да се неснађени Шешлија сконцентрисао, морао би пред окупљеним новинарима, међу којима је било неколико бивших радника РТВИС-а од којих нико није у наведеној „већини“, да дефинише зашто би навијање за неки клуб било препрека за рад у некој фирми. Онда би требао да наброји „већину“ од 51 радника. Па би дошао до рецимо броја три и зауставио би се. Мада су четири. Али би се зауставио на три јер је његов вјенчани кум на броју четири. Или би се зауставио и прије тога јер је потпредсједник његове странке био у истој навијачкој групи. Шта више у једном тренутку у саставу НСРС сједила су тројица бивших активних чланова Соколова. Сва тројица из различитих странака. И зашто би то требало да буде проблем? Да ли је могуће да поред толико аргумента који могу да се изнесу, неко из сопствене немоћи пребројава Славијине шалове и то наводи као негативну појаву? Извини мајсторе што шалови нису били Жељини.

Или да банализујемо на Шешлијин начин: то што је некоме трибина била „претврда“ па се радије играо ластиша са цурицама значило би да је он проблем у… рецимо странци којој припада. Као да неко изјави да је већина чланова ОО СНСД-а са Источне Илиџе играло ластиш и да су због тога опозиција од како постоје. Истина је наравно другачија и много дубља и комплекснија. Као и она о узроцима пропасти РТВИС-а. Зато није у реду да се озбиљним проблемима приступа неозбиљно. Неко неупућен би могао да помисли да је градски медиј пропао јер суботом није имао ко да ради јер су радници били на трибини. Или да СНСД губи изборе на И.Илиџи јер неко мисли да је играње ластиша и политика исто. А можда и јесте. Само што некако увијек буду прескочени ови Шешлијини.

1 коментар

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име