Шетња по хладноћи за више енергије и бољи сан

0
366

Често чујемо да је хладноћа добра за наше здравље, али да ли сте знали које су тачно бенефиције које наше тијело и ум имају од ниских температура.

Јесен и зима значе опроштај од лошег квалитета ваздуха и високог нивоа озона уобичајених у прољећним и љетним мјесецима.

Због свјежег, чистог ваздуха, ово доба године идеално је за боравак у природи, дуге шетње и дубоко дисање.

Имамо више енергије

Желите ли пуцати од енергије? Изложеност ниским температурама, на примјер шетња по хладноћи, испуниће вас енергијом те ћете бити енергични још сатима након што се вратите у топло. Да би хладноћа имала такав учинак, не морате јој дуго бити изложени. Довољно ће бити и неко кратко вријеме – зато, отиђите на брзо ходање.

Боље спавамо

Људи који пате од несанице имају вишу тјелесну температуру па ће лагано расхлађена просторија, на идеалној температури од 16 до 20 степени Целзијусових, помоћи да боље спавају и они који пате од несанице, али и сви други.

Подстиче сагоријевање калорија

Смеђе масно ткиво производи топлину и сагоријева масноће, а код беба оно служи за регулисање тјелесне температуре. Код одраслих се смеђе масно ткиво налази у мањим количинама.

Мозак ради боље

Доказано је да по високим температурама људи пуно рјеђе доносе веће, сложеније одлуке. Топло вријеме брже исцрпљује наше резерве глукозе, а како глукозу користимо у менталним процесима, њен недостатак утиче на нашу способност доношења одлука.

Боље дишемо

Јесен и зима значе опроштај од лошег квалитета ваздуха и високог нивоа озона уобичајених у прољећним и љетним мјесецима. Због свјежег, чистог ваздуха ово доба године идеално је за боравак у природи, дуге шетње и дубоко дисање.

Хладноћа смањује упале

Упала мишића често се ублажава стављањем леда на отечено и болно мјесто. А исти учинак имају и ниске температуре ваздуха. Многи атлетичари у лијечењу упала и повреда користе криотерапију, односно терапију ледом, што значи излагање екстремно ниским температурама. Боравак вани чини нас отпорнијима.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име