Симптоми који упозоравају на рак

0
1636

Карцином је други најчешћи узрок смртности у свијету, послије болести срца и крвних судова, али ако се открије благовремено, може да се излијечи.

Људско тијело шаље сигнале када нешто није у реду. Многи од нас не реагују на симптоме рака, увјерени  да ће проћи и да ће све бити у реду. Ако код вас или ваших ближњих примијетите неке од ових промјена, немојте да доносите брзе закључке. Најбоље је да посјетите доктора.

  1. Малигне промјене на кожи

Неправилне промјене на кожи могу да буду знак рака коже или дојке. Овде спадају чворови у дојци или испод пазуха, иритација или осип непознатог поријекла.

  1. Стални кашаљ

Константан кашаљ је један од симптома болести плућа, која може узроковати смањени апетит, нагли губитак тјелесне тежине, док у подмаклим фазама карцином може да изазове искашљавања крви и отежано дисање.

  1. Промјене у дигестивном траку

Рак дигестивног тракта јавља се у виду крви у столици, гнојног секрета и спонтане дефекације.

  1. Секрет у мокраћи

Ово може да буде рак бубрега, који се испољава и као крв у мокраћи, хипертензија, болови у бубрезима и хронична малаксалост.

  1. Свраб коже

У већини случајева, осип коже није повезан са туморима, али клиничко искуство показује одређену везу. Рак коже доводи до гениталног свраба, док је свраб у носу посљедица тумора мозга.

  1. Нагло мршављење

Необјашњиви губитак тежине може настати због рака желуца. У својим раним фазама, клиничке манифестације нису тако очигледне. Међутим, симптоми који га прате прилично су распрострањени:

Гађење на месо

Рано засићење, осјећај  да сте јели превише а у ствари сте узели малу количину хране

Анемија

  1. Стални болови у грлу

Овде је ријеч о дуготрајним и учесталим упалама грла, који могу довести до рака гркљана.

Симптоми су:

Отежано дисање и гутање

Осјећај  као да имате коску у грлу

Промуклост говора и губитак гласа

Искашљавање крви и лош задах.

Тешкоће кретања хране кроз цријева.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име