Симптоми рака коже које не смијете игнорисати

0
2245

Сваке године расте број обољелих од рака коже. Уколико се болест на вријеме открије, шансе за изљечење су 90 одсто. Једнако битна је и заштита од УВ зрачења, али оно није једини узрок ове болести.

Ризик од добијања рака коже је већи уколико неки члан породице има или је имао карцином, имате осјетљиву или проблематичну кожу, изложени сте бројним третманима који се користе рендгенским зрацима, пушач сте.

Како бисте на вријеме препознали промјене, потребно је знати и да постоје три типа тумора коже: базоцелуларни, планоцелуларни и меланом.

Базоцелуларни је најчешћи облик карцинома коже и углавном захвата области које су најизложеније сунчевој свјетлости (врат, лице и руке). Меланом је најређи облик и није га лако препознати на први поглед, јер често изгледа као младеж. Планоцелуларни је сличан базоцелуларном и јавља се и у унутрашњим органима (уста, гениталије).

Симптоми за сваки облик се не могу разграничити, јер се многи преклапају. Ово су најчешћи симптоми које не би требало игнорисати:

 1. Асиметричан облик младежа – замислите црту која пролази по средини младежа, половине морају бити једнаке. Уколико нису, младеж је асиметричан.
 2. Неправилне ивице младежа – Уколико су ивице неправилне, знаци су упозорења. Такође би требало да буду глатке
 3. Младежи попримају тамну боју или се примјећује више различитих боја
 4. Младежи који расту – чешћи су случајеви канцера код младежа већих од 6 милиметара
 5. Младежи који крваре или боле
 6. Бубуљице или црвене мрље које не нестају
 7. Модрица на стопалу која не пролази
 8. Изложеност хуманом папилома вирусу (узрочнику најчешће полно преносиве болести)
 9. Хронична рана – обично се односи на проблеме са устима, па се најчешће упозоравају пушачи
 10. Смеђе или црне линије под ноктима
 11. Суви задебљани дијелови коже који се перутају – што може да буде и знак екцема, псоријазе или једноставно суве коже, али уколико не реагују на креме, треба их проверити.

Постојање ових симптома не мора да подразумијева канцер коже, али се свакако препоручује обратити се љекару.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име