Синдикалци постигли договор са министром и руководством болнице у Источном Сарајеву

0
962
Фото: Мариана Ђурић/РАС Србија

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић разговарао је данас у Источном Сарајеву са представницима синдиката и руководства Болнице “Србија”, гдје је договорено да се штрајк, који је најављен за 4. децембар одгоди до сриједе, 5. децембра, уколико до тада не буду уплаћене двије плате, како је данас обећано.

Министар Богданић је, након састанка, новинарима рекао да је данашњи састанак организован са циљем да се нађе рјешење и превазиђу потешкоће и неспоразуми  и сматра да су успјели у томе.

-Договорено је да се до краја мјесеца  исплате надокнаде које нису везане за плату, у вриједности од 300.000 КМ, а да се у наредној години рјешавају заостале обавезе по том основу – рекао је Богданић и додао да ће тиме бити обухваћени  и радници који данас нису у радном односу, него у пензији.

Богданић је рекао да је данас исплаћена једна плата, те да ће до сриједе у подне бити исплаћена још једна, па се најављени штрајк помјера за сриједу, али се, како је рекао, нада да за тим неће бити потребе.

Он истиче да ће проблем неисплаћених доприноса бити приоритет нове Владе РС, те да ће до половине фебура сљедеће године почети разговори о рјешавању овог проблема.

Предсједник Синдиката доктора Сарајевско-романијске регије Татјана Јовичић рекла је да су се потрудили да направе компромисе , са обје стране, те да су задовољни закључцима јер су добили чврсте гаранције и термине.

-Сматрамо да је одличан закључак да се, умјесто до сада планираних, 160.000 КМ, за исплаћивање заосталих дуговања према радницима, а који се не односе на плате, издвоји 300.000 КМ – рекла је Јовичевићева и додала да су направили компромис и, да би се осигурали да ће им бити исплаћена и друга плата, штрајк помјерили за сриједу, 5. децембра, те да очекују да ће га тада и званично одгодити.

Јовичевићева истиче да је договорено и да се новембарска плата исплати до краја децембра.

Директор Болнице “Србија”, Горан Тодоровић, рекао је новинарима да је задовољан што је дошло до договора, те да се нада  да ће све данас договорено да буде испоштовано.

-Менаџмент ће дати пуну подршку и трудити се да све техничке и друге ствари које се од нас очекују, у вези с тим, урадимо на вријеме и како треба – рекао је Тодоровић.

Подсјећамо, штрајкачки одбор Болнице “Србија” у Источном Сарајеву усагласио је у петак, 30. новембра, са руководством ове здравствене установе план и минимум процеса рада за вријеме штрајка који је најављен за 4. децембар, ако радницима не буду исплаћени плате за септембар и октобар са доприносима, те доприноси за август.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име