Скривене опције Wоrda које морате испробати

0
226
Фото: Независне

Вјероватно знате да користите Wоrd, али исто тако вјероватно постоје ствари за које нисте знали да постоје у овом програму.

Доносимо вам неколико трикова које једноставно морате испробати.

Користите Wоrd као једноставни алат за брзо писање

Само двоструко кликните било гдје како бисте почели куцати.

Не требате се оптерећивати ни позиционирањем курсора ако баш не желите. Click and Type могућност је присутна још од Wоrda 2002. Наглашавамо да она само ради у Print Layoyt или Web Layoyt моду прегледа документа.

Једначине

Алат за једначине скривен у горњем десном дијелу екрана пружа могућност уписа сложених математичких, физичких или хемијских једначина.

Уз Wоrd све их можете уписати једним једноставним кликом.

Wорд може сачувати 24 биљешке у привременој меморији

Плоча за биљешке у Wоrdu (Clipboard) може да чува чак 24 различита исјечка и користи их у свим отвореним датотекама у Officeu. У картици Home само притисните на малу стрелицу према доле поред Clipboard опције како бисте открили цијели панел. Ако вам се жури, постоји скраћеница – притисните Ctrl+C двапут.

24 одвојене биљешке у Wоrdu корисницима дају могућност да повезују неколико елемената одједном и повлаче их међу хрпом различитих докумената или осталих програма у Officeu.

Ако желите уредити опције Clipboarda, можете их подесити путем менија Options.

Преводите текст у правом времену

Microsoft Office користи алат под именом Microsoft Translator како би преводио стране језике. Како бисте му приступили, мораћете прво приступити картици Review и онда у њој изабрати могућност за превод, односно Translate. Помоћу овог алата могуће је превести једну ријеч, цијелу реченицу или комплетан документ.

Скраћеница за превод налази се на десној страни гдје можете изабрати и мијењати језике. Помоћу ње можете означити сваку ријеч и открити њихово пуно значење.

Уљепшајте свој документ измјеном размака међу словима

Размак међу словима или Kerning користан је алат при дефинисању изгледа појединих слова у циљу стварања бољег изгледа. При дизајнирању документа водите рачуна да сваки фонт има претходно дефинисани размак међу словима. Најчешћи корисници овог алата у пракси су графички дизајнери који (у професионалним програмима) игру фонтовима користе како би уљепшали, на примјер, насловнице од књига.

Wоrd размаке међу словима у основним опцијама држи угашенима, али рецимо да желите предати велику домаћу задаћу од пет страница. Један од трикова је повећавање размака међу словма што, на крају, смањује количину потребног рада за довршавање задаће. Само водите рачуна да не претјерате, па да вам документ изгледа празно.

Прво кликните на стрелицу која се покаже на менију за Фонтове у картици Home или притисните кратицу Ctrl+D. Отиђите на картицу Advanced, бирајте Kerning for Fonts и крените с игром. Прво упишите малу величину фонта и запамтите: неки од њих не изгледају добро када им претјерано размакнете слова.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име