Славко Мршевић ван школске клупе

1
1102

Почетак нове школске године деветнаестогодишњи Славко Мршевић, дјечак са благим обликом аутизма, дочекао је, опет, пред вратима Средњошколског центра у Рудом .

Улазак у учионицу да наставу похађа са својим вршњацима из четвртог Ц му је онемогућен и послије двогодишње забране од руководства школе.

„Након многих писања и захтјева Министарству просвјете и културе прије неколико дана добили смо допис у коме пише да се Славко дефинитивно не може вратити у средњу школу, односно у своје одјељење. У министарству већ двије године остају при својој тврдњи која је очигледно незаконита јер су нам на то указале бројне институције, омбдусмен, Републички педагошки завод и други“,  каже Славков отац Ненад.

Министарство је за Славкове родитеље понудило, за њих невјероватно рјешење.

„Послије три године су се сјетили да понуде Славку да крене у средњу школу и то у први разред за занимање бравар што је, за њега кад смо му рекли, био прави шок јер су његови другови већ у четвртом разреду“,  објашњава Мршевић.

Мршевић каже да дјечак не може никако да схвати понашање администрације и пита се зашто само он у Републици Српској не може да иде у школу као сва дјеца и зашто су га из ње истјерали и зашто је он крив да се тако према њему односе?!

Славко је тешко поднио најновији удар на његову личност, тврди отац.

Случај несуђеног ученика Славка Мршевића нашао се и у Основном суду у Вишеграду и још није завршен.

Тренутно директор и осам професора против којих су поднесене пријаве за насавјестан рад у служби на све могуће начине врше опструкцију суђења, јер на осам рочишта која су била заказана, нису се појавили на четири”, наводи Мршевић.

Славко Мршевић је уписан у први разред школске 2015/16. и оцјењиван је до полугодишта ,а онда су неки од професора престали да му уписују оцјене с образложењем да омета наставу.

Наредне школске године управа средње школе није му дозволила да похађа наставу у другом разреду и од тада почиње дјечаков ход по мукама.

1 коментар

  1. Ima li iko normalan da pomogne ovom dječaku? Je li ovo poruka ostalim roditeljima koji imaju djecu sa posebnim potrebama da njihova djeca nemaju ista prava kao i druga djeca? Gdje su udruženja djece sa posebnim potrebama, niko da stane na stranu porodice Mršević? Jadni li smo kad okrećemo glavu od ovakvih stvari.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име