Сљез – специјалиста за дисајне и пробавне сметње

0
157

Сљез се у медицини сматра једним од најбољих средстава за облагање слузнице захваљујући високом садржају слузи.

Бијели сљез од давнина се користи као љековита биљка. Истовремено помаже при искашљавању шлајма и код упале плућа. Примјену има и код бронхијалне астме, па чак и код туберкулозе која није узнапредовала. Може се користити бијели или црни сљез, а употребљавају се у народној медицини, гдје се користе цвјетови и листови, специфично осушени. Најчешће се користе у виду чаја.

Коријен

Коријен бијелог сљеза је најљековитији дио биљке, а најбољи чај се прави од коријена младе биљке. Након брања требало би га огулити да га не би напале разне гљивице које уништавају љековита дејства. Послије гуљења се суши и тек онда је спреман за прављење чаја или сирупа.

Иначе, чај од бијелог сљеза убрзава метаболизам и зато је користан за оне који желе да смршају. Добар је и за варење и проблеме са горушицом и код чира на желуцу. У организму се понаша као антиоксиданс па је одличан за подизање имунитета.

Чај и сируп од бијелог сљеза препоручују се код упала дебелог цријева. Дјелују тако да смирују надражаје и на тај начин успијевају да обуздају дијареју или повраћање.

Бијели сљез примјењује се и у козметици, јер се неријетко користи у кремама за хидратацију коже. Сувој кожи даје мекоћу и сјај, а истовремено може да отклони и бактерију која изазива акне. Креме са бијелим сљезом помажу код чирева на кожи и проширених вена.

Сљез као храна

У осушеном коријену бијелог сљеза има врло много храњивих твари: како садржи око 75 одсто угљикохидрата, важан је извор скроба и шећера у случају несташица па, ако је потребно, може послужити за припремање хране. Коријен бијелог сљеза слаткаст је и спужваст те се у прошлости користио као поврће. У данашње се вријеме од сљеза производе колачићи, често препржени или преливени врућом чоколадом, али по укусу мало подсјећају на коријен биљке.

Припремање чаја

Једну пуну малу кашику сљеза оставити у четвртини литре воде да преноћи. Ујутру мало загријати и тако припремљен чај пити.

Купка за руке и ноге

Прегршт црног сљеза држати у пет литара хладне воде током ноћи. Сутрадан угријати купку до температуре коју руке и ноге могу да поднесу и држати их у купки 20 минута.

Облоге

Биљни остаци (талог) од припремања чаја се мало угрију у нешто воде и помијешају са јечменим брашном у кашу. Овакав мелем се ставља на памучну тканину и још док је топао користи се као облог.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име