Служен парастос за 12 беба

0
463

На бањалучком Новом гробљу данас је служен парастос и положено цвијеће поводом 25 година од страдања 12 беба у бањалучком Клиничком центру због недостатка кисеоника.

Парастосу на Новом гробљу, гдје су бебе сахрањене, присуствовале су мајке, чланови породица, као и представници Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, те Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука.

Предсједник Републичке организације Недељко Митровић рекао је новинарима да ова организација, заједно са мајкама, неће одустати и тражиће све могућности да се отвори, барем политички процес одговорности за смрт беба, ако већ не може законски, дисциплински, јер су органи УН амнестирани од оваквих и сличних дјела.

Митровић је истакао да се Организација и мајке са тим не могу помирити, те ће наставити са својим активностима.

Према његовим ријечима, ово је мотив више да у сарадњи са Републичким центром за истраживање рата, ратних злочина и несталих лица Српске буду пописана сва дјеца страдала у рату, којих има више од 1.000, док се десетак дјеце воде као нестала лица у току протеклог рата у БиХ.

“Након 25 година свјесног, стравичног злочина, окупили смо се да се подсјетимо на невину дјецу која би сада можда била породични људи и имала своју дјецу и која би градила своју будућност, умјесто што се тужно присјећамо, оплакујемо и полажемо цвијеће као утјеху за све оно што носимо у срцу, при томе имајући у виду страшан бол мајки које се сваким овим датумом суочавају и питају ‘зар је то тако требало бити’?”, рекао је Митровић.

Он је истакао да се овај злочин не би догодио да је било разумијевања највећих моћника, недодирљивих, који не одговарају, који се не сјете ни због формалних разлога да пошаљу телеграм саучешћа и солидарности.

Секретар Удружења “12 беба” Жељка Тубић, једна од мајки чија је беба умрла у том периоду, рекла је да јој је сада, иако је прошло 25 година од смрти беба, можда и теже него када се то десило, јер у ратним збивањима није могла толико да буде свјесна шта се дешава.

Она је навела да члановима Удружења мало олакшава бол, који свакодневно носе у својим срцима, када виде да су сви представници власти и Републичка организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила уз њих, да нису саме и препуштене себи.

Коментаришући чињеницу да нико није одговарао за овај злочин, Тубићева је рекла да су свјетски моћници, као што су чланови Савјета безбједности УН, били недодирљиви 1992. године, као и сада.

“Они су једини одговорни за тај злочин јер нису дозволили да се кисеоник превезе и да наша дјеца буду спасена”, додала је Тубићева.

Мајка Драгослава Јаћимовић рекла је да је и након 25 година веома тешко живјети са губитком јер је свака срећа или туга помијешана са њим, с обзиром да увијек недостаје присуство онога кога су изгубили.

Као датум обиљежавања овог догађаја узима се 22. мај јер је на тај дан 1992. године, због недостака кисеоника, умрла прва од 12 беба, а остале су преминуле до 19. јуна 1992. године.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име