Смањен број кривичних дјела за 8,11 одсто

0
210

На подручју у надлежности Полицијске управе Источно Сарајево у јануару су регистрована 34 кривична дјела, што је за 8,11 одсто мање у односу на исти мјесец прошле године, рекао је замјеник начелника ове управе Предраг Ћајић.

Ћајић је на конференцији за новинаре рекао да коефицијент укупне расвијетљености износи 89,19 одсто, те да је надлежном тужилаштву поднесено 30 извјештаја против 37 лица, од чега 11 повратника и два малољетника.

Он је додао да је из области општег криминалитета евидентирано 26 кривичних дјела, што је за 10,34 одсто мање у односу на исти период прошле године, када је забиљежено 29 кривичних дјела.

Од ових 26 кривичних дјела из области општег криминалитета, 17 је по непознатом починиоцу. Полицијски службеници су оперативним радом успјели да расвијетле 16 кривичних дјела, тако да коефицинет расвијетљености ове врсте дјела износи 80 одсто, што је знатно побољшање у односу на упоредни мјесец прошле године када је било 47,06 одсто”, навео је Ћајић.

Он је навео да су евидентирана два кривична дјела злоупотребе дроге гдје је надлежном Суду поднесено пет захтјева за покретање прекршајног поступка, а полицијски службеници у јануару су пронашли и заплијенили око пет и по килограма дроге.

Према његовим ријечима, у области привредног криминалитета забиљежено је благо повећање броја кривичних дјела, те је евидентирано пет кривичних дјела, док је прошле године било четири.

Из области безбједности саобраћаја у току јануара биљежи се повећање саобраћајних незгода за 10,81 одсто, када су се догодиле 82 несреће. Нажалост, једна саобраћајна незгода је имала за посљедицу једно смртно страдало лице, а у протеклом мјесецу прошле године није било“, истиче Ћајић.

Он наглашава да су на подручју Полицијске управе Источно Сарајево биле појачане мјере за вријеме божићних и новогодишњих празника, као и појачане мјере на подручју Олимпијског центра “Јахорина” за вријеме трајања зимске туристичке сезоне.

Начелник Сектора полиције у Полицијској управи Источно Сарајево Бранимир Шеховац оцијенио је да је безбједносна ситуација на задовољавајућем нивоу.

Он додаје да је укупно контролисано 4.787 возила и возача, регистровано је 2.030 прекршаја у саобраћају, те санкционисано 1.921 лице.

Шеховац је истакао да се у наредном периоду очекује Фестивал “Егзит 84” гдје ће полицијски службеници предузети све неопходне мјере како би протекао безбједно.

Начелник Сектора криминалистичке полиције Полицијске управе Источно Сарајево Небојша Поповић каже да у јануару нису забиљежена кривична дјела са тежим посљедицама која би по начину извршења и другим карактеристикама могла довести до узнемирења грађана.

Јануар карактерише висок степен расвијетљености кривичних дјела по непознатом починиоцу, што је доказ константног рада. Укупно су регистрована 34 кривична дјела, а највећи број је из области општег криминалитета 26 или 76,47 одсто. Пет кривичних дјела имамо из области привредног криминалитета, два у вези са злоупотребом дроге и једно из области безбједности саобраћаја”, истиче Поповић.

Он је нагласио, када је ријеч о области општег криминалитета, регистрован највећи број кривичних дјела крађе и тешке крађе са високим коефицијентом расвијетљености по непознатом починиоцу.

Поповић наводи да је из привредног криминалитета регистрованоје пет кривичних дјела за која су надлежном тужилаштву поднесена два извјештаја против два лица.

Материјална штета причињена извршењем ових кривичних дјела износи 8.515 КМ, док је утврђени износ противправне имовинске користи 7.810 КМ.

Поповић каже да су Полицијски службеници ПУ Источно Сарајево у јануару су обрадили девет предмета из области злоупотребе дроге.

 

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име