Снагом ума против жеље за чоколадом

0
1032

Зависност од чоколаде није измишљотина већ доказана научна чињеница. Истраживање школе психологије на универзитету Флиндерс у Аустралији доказало је да током конзумирања чоколаде тијело доживљава задовољство и жељу која може да се упоредити са употребом дроге.

Оно што је интересантно за све који би жељели да се ослободе ове врсте зависности јесте сазнање да је нова студија показала како је могуће да се побиједи жеља за овом „најслађом дрогом на свијету” и то – уз помоћ снаге ума.

Према истраживањима ове аустралијске школе наш мозак може да контролише жељу за чоколадом. Проучавање овог феномена је у вези са „унијетом теоријом жеље”. Она је такође крива што толико волимо да једемо.

Како она функционише? У почетку долази до „првобитне инвазије”, то се дешава када видимо храну и она почне да нас привлачи (није важно да ли је на столу, витрини или је видимо на слици).

Следећа фаза названа је „промишљене менталне слике”, и то је фаза у којој напросто упијамо храну и похрањујемо добијено задовољство у мозгу.

Научници су покушали да сазнају могу ли ова два процеса да се спријече. Како би то открили образовали су две групе жена: једна није могла да замисли живот без чоколаде али је жељела да смањи њену потрошњу, а друга није признавала да има било какву зависност од овог слаткиша (у шта је, руку на срце, тешко повјеровати).

Учеснице експеримента су контактирале међу собом, а научници су насумично тестирали технологије менталног утицаја, тачније снаге ума. Прва је когнитивна дезоријентација, трик који се користи када се мисао о чоколади први пут појави у вашој глави. Истраживачи су учесницима савјетовали да одмах морају себи да скрене пажњу на нешто друго, а не да праве редослијед звани „желим чоколаду – једем чоколаду!”

Друга техника је управљање сликом, то јест, када се јавља жудња да се једе чоколада морате да мислите о нечему што је далеко од вас и „предмета жудње”, на примјер, о мору, или мирном шумском пропланку.

Сви који воле чоколаду знају да на ријечима ово звучи много лакше него што је у стварности. Истраживачи су након овог експеримента ипак успјели да објасне како когнитивна дезоријентација помаже да се смањи жеља за чоколадом. Међутим, методологија управљања сликама била је ефикасна само у оној групи жена која је хтјела да се ослободи од зависности.

Како би помогли људима да се изборе са зависношћу од чоколаде, научници им савјетују да отклоне те „наметљиве мисли” чим се јави жеља за овим слаткишем, нарочито ако су гладни. То ће бити далеко ефикасније него ако се сачека да жеља добије снагу и замах, јер ће тада тешко моћи да јој се супротставе.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име