Снимљен савршено обликован ледењак на Антарктику

0
758
НАСА, ледењак, Антарктик

Колико год је истраживали, природа нас и даље успијева изненадити. Тако су се научници из НАСА, који проучавају лед на Земљиним половима, зачудили и изненадили кад су угледали фотографију која је снимљена изнад Антарктика.

Наиме, на фотографији је снимљен ледењак који изгледа као да га је неко ножем одрезао од остатка ледене плоче. Голема ледена плоча, која тренутно плута у океану, има равне странице и, на први поглед, праве углове.

Иако бисмо многи могли рећи да се ради о нечем неприродном, па чак и помислити на ванземаљце, из НАСА поручују да се заправо ради о природном феномену названом “табуларни ледењак”.

Главне карактеристике таквих ледењака су готово усправне странице и раван врх, а најчешће се појављују када се одломи велика количина леда од табуларних ледених полица.

Из НАСА истичу да странице изгледају као да су резане под правим углом јер вјетар, море и сунце нису имали довољно времена да утичу на њих.

Табуларни ледењаци нису баш чести, а највећи икад забиљежен звао се Ледењак Б-15. Био је већи од Јамајке и снимљен је 2000. године.

НАСА ће и даље наставити да проучава ледењаке у склопу Operation IceBridge, како би пратила њихово топљење под утицајем глобалног затопљења.

С обзиром на све више температуре на Земљи, појава оваквих ледењака могла би бити све чешћа.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име