Софијин чуперак за обољелу дјецу

0
328

Осмогодишња Софија Мотика из Власенице недавно је одлучила да своју дугу плаву косу ошиша и поклони организацији “Срце за дјецу”, која се брине о изради перика за малишане обољеле од рака, а који су, због интензивних терапија, привремено или трајно остали без косе.

Када је то саопштила родитељима, мајка Татјана Голијанин нашла се у чуду – откуда њој таква идеја?

“Мислила сам да је то њена тренутна реакција на нешто што је видјела да су друге дјевојчице радиле и избјегавала сам да је одведем код фризера. Али, Софија је била упорна”, прича Татјана.

Када је сјела на фризерску столицу, фризерка и мајка су је неколико пута питале да ли је сигурна да жели да се ошиша или можда жели да одустане, али је мала Софија била непоколебљива.

Могућност да поклони своје ошишане кике дјеци обољелој од рака за израду перика, Софија је открила на интернету.

Многе дјевојчице су, каже Софија, то већ урадиле, па зашто не би и она.

Уз тај, малена Власеничанка имала је још један, много дубљи мотив.

“Сјетила сам се да је и мој ујко, којег сам много вољела, боловао од те болести и да му је од терапије опала коса. Било му је веома тешко”, испричала је Срни Софија Мотика.

Многи из Софијине околине били су изненађени њеном гестом.

Неки другари у Основној школи “Вук Караџић” у Власеници чак су је и задиркивали.

“То мени није сметало јер сам знала да сам учинила нешто лијепо и добро”, каже Софија.

Мајка Татјана истиче да је прва похвала дошла од Софијине учитељице, која је рекла да тако нешто не би учинили ни много старији.

Као родитељи, ми смо поносни на своју кћерку и вјерујемо да је ово знак да ће израсти у добру и племениту особу“, наводи Татјана Голијанин.

Организација “Срце за дјецу” постоји од 2003. године и ради са дјецом и омладином обољелом од рака на рјешавању проблема и изазова у третирању губитка косе и набавци медицинских перика.

У организацији кажу да су до сада испоручили 24 перике. Најмлађа корисница имала је три, а најстарија 18 година.

 

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име