Соколац: Обиљежен Дан Треће сарајевске пјешадијске бригаде

0
568

Полагањем цвијећа на централни крст на Војничком спомен гробљу “Мали зејтинлик” на Сокоцу и прислуживањем свијећа данас је обиљежен Дан Треће сарајевске пјешадијске бригаде Војске Републике Српске из чијих редова је током протеклог рата погинуло око 500 бораца.

Ратни командир чете војне полиције Треће сарајевске пјешадијске бригаде Кондић Борислав рекао је да присуствује обиљежавању овог дана са жељом да се спомену и не забораве погинули припадници ове јединице Војске Републике Српске.

Он је додао да саборци, родбина и пријатељи погинулих настоје да обиљежавање дана ове бригаде постане традиција и да се сваке године положу вијенци, одаје почаст и захвалност за оно што су учинили за Републику Српску.

“Скоро 500 бораца Треће сарајевске бригаде је погинуло у протеклом рату, а неколико хиљада њих је рањено”, рекао је Кондић новинарима.

Он је навео да су посмртни остаци великог броја погинулих припадника Треће сарајевске бригаде након Дејтона пренесени на Војничко спомен гробље на Сокоцу.

Кондић је подсјетио да су припадници ове бригаде покривали најтеже линије на унутрашњем и вањском прстену око Сарајева, од Жучи, преко Нишићке висоравни у правцу Семизовца, до споја са Илијашком бригадом, гдје су се нашли на ударним правцима муслиманских снага.

Он је подсјетио да је Трећа сарајевска пјешадијска бригада формирана средином фебруара 1994. године спајањем више бригада, које су претворене у батаљоне, Кошевска, Рајловачка, Вогошћанска и један батаљон Илијашке бригаде.

Припадник Треће сарајевске пјешадијске бригаде Чедомир Шућур рекао је да је линија бригаде којој је припадао једина линија која се никада није помјерала и коју нико није могао помјерити.

“Наша максима је била `умри и иди, али издајник немој бити`”, поручио је Шућур.

Бивши припадник Треће сарајевске бригаде Славица Гогић Харт рекла је Срни да ће након посјете Војничком спомен гробљу на Сокоцу чланови организационог одбора, родбина и пријатељи посјетити и мјесто страдања три члана породице Галинац, који су погинули мјесту Средње на данашњи дан у вријеме НАТО бомбардовања срспких положаја 1995. године.

Обиљежавању Дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде присуствовао је и шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац.

Обиљежавање Дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде организовала је група грађана из општина које су биле у зони одговорности ове јединице Војске Републике Српске.

 

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име