Соколац: У недјељу Сабор изворног пјевања

0
691

Културно умјетничко друштво „Завичај“ на Сокоцу организује Сабор српског пјевања у недјељу, 30. априла, на коме ће учествовати изворне групе из свих крајева Српске, те гости из Брчког, Србије и Црне Горе, најављено је из Установе за културу Соколац.

Члан Организационог одбора Другог сабора изворне српске пјесме на Романији Томислав Боровина рекао је да се пријавило 25 изворних група за учешће на овој манифестацији.

„Учинићемо све да сачувамо нашу традиционалну изворну пјесму, са Романије, из Херцеговине, Крајине, Сарајевског поља и тромеђе окупљени око изворне пјевачке групе `Завичај` на Сокоцу“, истакао је Боровина.

Он је рекао да ће на Сабор на Сокоцу доћи изворне групе „Загорје“ из Калиновика, „Плави невен“ и „Огњиште“ из Фоче, „Илићка“ из Брчког, „Потковаљ“, „Љубишња“ и „Бјелово брдо“ из Пљеваља, „Славија“ и „Срђан Кнежевић“ из Источног Новог Сарајева, „Младост“ са Пала, „Романијска врела“ из Мокрог, „Ужичке ере“ из Ужица, „Извор“ из Чајнича, „Сарајевско поље“ из Бијељине.

Учествоваће и групе „Свети Василије Острошки“ из Рогатице, „Стари Град“ из Вучије Луке, „Свети Ђорђе“ из Колашина, „Звуци Кадињаче“ из Заглавка, „Војковичанке“ из Војковића, Завичајни КУД „Извор“ из Добоја, „Распјевани Златибор“ са Златибора, Мушка пјевачка група КУД „Невесиње“ из Невесиња и домаћин Пјевачка група „Завичај“ са Сокоца.

Организатори Сабора ће прије почетка манифестације положити вијенце на Споменик солунском добровољцу, на Централни крст у Војничком спомен-гробљу, на Централни споменик српским борцима погинулим на подручју Сарајевско-романијске регије у одбрамбено-отаџбинском рату и на Спомен-костурницу из Другог свјетског рата на Сокоцу.

У организационом одбору Сабора српског пјевања истичу да ће након дефилеа главном улицом на Сокоцу, натпјевавање изворних група почети у недјељу у 14.00 часова у порти Цркве Светог поророка Илије.

Изворна пјевачка група „Завичај“ на Сокоцу, домаћин манифестације, основана је ове године. За сада има 10 чланова, четири у женској и шест у мушкој групи.

„Захваљујући разумијевању локалне управе, добили смо своје просторије у којима ћемо се окупљати и учити младе генерације вриједности и извођењу изворне пјесме и традицији српског народа“, истичу у пјевачкој групи „Завичај“ и додају да им у припреми манифестације помаже Установа за културу на Сокоцу.

Донатори Сабора српског пјевања су три приватна предузетника из Бијељине, један из Бањалуке и неколико донатора са подручја Сокоца.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име