СПКД Просвјета поклања Божићни концерт Сарајеву

0
366

Српско просвјетно културно друштво (СПКД) „Просвјета“ и ову календарску годину почеће „Божићним концертом“, који је најављен за петак, 5. јануар у 20 сати у Народном позоришту у Сарајеву.

Првак опере сарајевског Народног позоришта баритон Марко Калајановић истакао је на прес-конференцији да је програм концерта креиран не само за љубитеља класичне него и других врста музике. Тако ће, осим духовног дијела уприличити и екуменску композицију у извођењу сопрана Катарине Кикић, а концерт ће бити завршен најпознатијим руским романсама.

Композитор Тони Топлан урадио је оркестрацију за композиције планиране програмом концерта за које каже да су снажне, емотивне и моћне. Вјерују да ће учествовање у том пројекту бити значајно за његову даљу каријеру.

За њега је то и својеврстан изазов јер је, како је казао, имао на располагању гудачки оркестар и клавир који за разлику од симфонијског оркестра има мању палету инструменталних боја (недостају неки од инструмената који имају у симфонијском оркестру).

Умјетнички креатор концерта Слободан Шоја казао је да концерт носи симболичну поруку „Просвјете“ и сарајевских Срба да кроз културу и духовност креирају универзални догађај и подаре га вољеном граду на почетку календарске године. За ту прилику први пут је, каже, ангажиран Гудачки оркестар СПКД „Просвјета“, а водиће га маестро Дарио Вучић.

Концерт почиње духовном музиком у извођењу Српског пјевачког друштва „Слога“ које ове године обиљежава 130 година постојања, наставља универзалном духовном пјесмом коју је компоновао гвардијан Фрањевачког самостана Светог Анте фра Славко Топић а знак је отварања према свијету и екуменизму, а биће завршен руским романсама.

Предсједник Друштва Саво Влашки изразио је захвалност првенствено Управи Народног позоришта која им сваке године бесплатно уступа дворану за потребе тог концерта, али и свим осталим спонзорима и донаторима који им помажу у организацији тог догађаја.

Из СПКД „Просвјета“ најављују да ће се потрудити да ова календарска година буде посебна по садржајима које планирају организовати, а осми „Божићни концерт“ је увод у то.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име