Српски филмови на фестивалу у Копенхагену

0
139
Фото: N.N.

Филм “Досије Лабудовић” биће копродукција Србије, Француске и Хрватске.

Филмови “Пепе, један узвишен живот” редитеља Емира Кустурице и “Терет” редитеља Огњена Главонића биће приказани у оквиру програма Филмског фестивала у Копенхагену, најавили су данас из Филмског центра Србије.

Филмски пројекат “Досије Лабудовић” редитељке Миле Турајлић биће представљен на ЦПХ форуму на истом фестивалу.

Поред аутора поменутих филмова и представника Филмског центра Србије, фестивалу ће присуствовати председница ИО ДокСрбија, Андријана Стојковић, и још неколико домаћих аутора и продуцената.

Десет година након портрета Марадоне, Кустурица се вратио документарном филму да овековјечи још једну легендарну фигуру бившег уругвајског предсједника Хосеа Пепеа Мухику у филму “Пепе, један узвишени живот”, насталом у копродукцији Аргентине, Уругваја и Србије.

Снимање је трајало двије године, од 2013. до 2015, када се завршио Мухикин мандат. Кроз серију разговора, Кустурица и Мухика дискутују о смислу живота кроз филозофску, политичку, естетску и поетску визуру.

На њежан и топао начин, Кустурица приказује Мухику у свакодневним пословима у башти, као и разговорима о битним тренуцима своје прошлости.

Филм је свјетску премијеру имао у званичном програму прошлогодишњег Венецијанског филмског фестивала.

Након прошлогодишње премијере на фестивалу у Кану, филм “Терет” је приказан на више од 50 фестивала широм свијета, на којима је освојио двадесетак награда.

Ускоро ће бити приказан на филмском фестивалу , који по 48. пут организују New Directors/New Films Музеј модерне умјетности МоМА и Линколн Центар из Њујорка, а стигао је и у редовну биоскопску дистрибуцију у Француској.

То је, како каже сама ауторка Мила Турајлић, “прича о настанку Покрета несврстаних испричана кроз објектив камере човјека који је тај узбудљив период снимао, оставивши нам свједочење о харизматичним политичким личностима које је окупила једна узбудљива политичка визија”.

Пројекат филма Досије Лабудовић подржао је и Филмски центар Србије, као и паневропски филмски копродукциони фонд Еуримагес.

Мила Турајић се прославила као ауторка запажених и награђиваних документарних остварења “Цинема Комунисто” и “Друга страна свега”.

 

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име