Српски језик слаба тачка средњошколаца

0
263

Екстерна провјера знања ученика у средњим школама широм РС показала је да средњошколци из српског језика и хемије имају незавидно знање, док им информатика и историја иду боље од руке.

Подаци су то Републичког педагошког завода по чијим упутствима су средње стручне и техничке школе спровеле тестирање у различитим разредима из неколико предмета.

Тестове из српског језика и књижевности радила су 1.962 ученика другог разреда средњих стручних школа – трећег степена, а резултат у Српској је веома лош, свега 20,9 одсто.

„Најбоље резултате из српског постигли су ученици регионалног центра Требиње, док су најслабији били средњошколци из Источног Сарајева. Највише знања из граматике и књижевности имају ђаци средњошколског центра “Голуб Куреш” из Билеће, док су најслабији били ученици бањалучке Техничке школе“, рекао је директор Завода Предраг Дамјановић.

На тестирању се нису прославили ни будући медицински техничари који су рјешавајући тестове из хемије показали мањак знања, остваривши такође резултат од 20,9 одсто.

„Тестерањем је било обухваћено 12 медицинских школа, односно 632 ученика другог разреда медицинских техничара, а највише знање су показали ђаци регионалног центра Бијељина, док су најлошији били Херцеговци“, истакао је Дамјановић.

Према његовим ријечима, добрим резултатима се могу похвалити ученици СШЦ “Рудо” из Рудог који су са више од 80 процената успјешно ријешили тестове из информатике.

„Тестирањем из информатике било је обухваћено 1.947 ученика првог разреда трећег степена из 47 средњих стручних школа, а средњошколци су показали солидно знање, тачније резултат је 63 одсто“, рекли су у Заводу и додали  да су најмање знања у области рачунара имали ђаци СШЦ “Јован Цвијић” из Модриче.

Средњошколци су показали и солидно знање у познавању историјских чињеница и догађаја, тачније 52,6 одсто, а тестове из историје радило је 788 ученика других разреда средњих стручних и техничких школа у Српској.

Најбоље знање из историје показали су средњошколци из Херцеговине, а најлошије ученици регионалног центра Источно Сарајево.

Кад су у питању конкретне школе историју најбоље знају ђаци из бањалучког СШЦ “Гаудеамус” док су најлошији били ђаци из средње школе “27 јануар” из Рогатице – додали су у Заводу.

Средњошколци појединих разреда и школа радили су тестове из енглеског језика, машинских материјала и књиговодства, а резултати су солидни.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име