Српски љекари урадили што нико није смио: Послије шест сати Александри извађен тумор од 25 кг

0
1976
Фото: Приватна архива

Након вишесатне, исцрпљујуће и високоризичне операције, хирурзи Војномедицинске академије у Београду успјешно су уклонили тумор тежак 25 килограма пацијенткињи Александри Јевтић (47) из Трстеника.

Тим од пет врхунских стручњака: абдоменални, грудни, васкуларни и пластични хирурга, као и анестезиолог ове установе јуче су од раних јутарњих сати давали све од себе да у хируршкој сали ВМА учине нешто што нико до сада није смио.

Они су и поред свег ризика одлучно ушли у борбу са малигним тумором тешким чак 25 килограма, који је Александри захватио читав абдомен и у нешто мањој мјери грудни кош, неиздрживо притискао све органе у тијелу, да би је на крају приковао за инвалидска колица.

Након јучерашње операције која је, према сазнањима Блица, трајала нешто више од шест сати, Александра је смјештена у хируршкој интензивној њези и налази се под сталним надзором.

За Блиц се јавила и Александрина сестра Катарина која, и даље опрезно, прича о чуду које је задесило њихову породицу.

– Ходам, али не додирујем земљу, као да лебдим. Уплашена сам и даље, али доктори су нам рекли да је операција прошла како треба, да је тумор извађен. Морали су и још неке органе да јој изваде, али то је све по протоколу, како је и требало да буде – једва је рекла од шока Катарина.

А Александри су, осим тумора, извађени и десни бубрег, дио цријева, и неколико ребара, а све у циљу да би се њен организам што боље очистио од потенцијалних клица овог малигног тумора.

– Речено ми је да мора да одређено вријеме буде у шок-соби, како би јој се организам довољно опоравио. Ма, нека је и пет дана тамо ако треба, само нека се лијепо рехабилитује. Ипак је у питању ужасно компликован захват, њено тијело је измучено. Екипа око ње је изузетна, раде јој анализе на 15 минута, све је како треба – каже Катарина.

Александру су, наставља она, доктори у хируршку салу увели око осам сати ујутру, да би јој се, са охрабрујућим вијестима, јавили нешто послије 14 часова.

Подсјетимо, пред случајем Александре Јевтић, која се седам година лијечи од једног типа саркома, малигног тумора, који јој је захватио читав абдомен и у нешто мањој мјери грудни кош, узмакли су многи. Куцала је на врата клиника у Србији, Њемачкој, Америци, Аустрији, Италији… Но, нико није успио да јој помогне.

Када су им током посљедњег покушаја да нађу одговарајућу клинику у Бечу рекли да не могу да оперишу Александру, помислили су да је то то и да за њу нема рјешења.

– Међутим, баш тада у Блицу смо прочитали текст о подвигу проф. др Братислава Трифуновића, абдоменалног хирурга са ВМА, који је у том тренутку извадио огроман тумор из стомака. И нада се поново јавила – рекла је Александрина кћерка Милица.

Породица Јевтић је ступила у контакт са проф. Трифуновићем, који је био спреман да оде у Беч и тамо уради операцију. Међутим, с обзиром на то да пластични хирурзи те клинике нису жељели да је оперишу, донесена је одлука да Александра дође на ВМА.

Како каже Катарина, Александрина сестра, цијела породица је уз њу и вјерују у добре резултате операције.

– Шта је све прошла, јака је она… У сваком случају, нико осим доктора са ВМА није се охрабрио да уради овако нешто. Шта год да се деси, њима иде неизмјерна захвалност. Ова операција је била Александрина посљедња шанса, она је дотакла максимум своје енергије коју је могла да искористи. Вече пред операцију смо сишли на кафу, сједила је у колицима 20 минута и након тога нас замолила да је вратимо у болнички кревет јер није могла више да издржи болове – присјећа се Катарина.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име