Шта данас значи бити џентлмен?

0
579

Данас се термин „џентлмен” свуда може чути, он је постао свеприсутан у мушким магазинима, блоговима и разговорима; употреба овог термина је врло распрострањена.

Дефиниција џентлмена се промијенила у односу на ону која се сматра традиционалном. Рецимо, раније би џентлмен морао имати послугу и не би смио кувати за себе. Принц Филип, који је представљао примјер правог џентлмена, био је такође познат по некултурним и расистичким испадима. Данас се то сасвим сигурно не би могло описати као господско понашање.

С обзиром на то да се значење термина „џентлмен” кључно измијенило, потребно је да се преиспита шта данас представља.

Оригинални џентлмен

Век раније, џентлменом се сматрао мушкарац који је имао високи друштвени положај и богатство. У речницима се чак и данас одржала ова дефиниција.

Ово су још неке од њих:

 1. Галантан, уљудан и частан мушкарац.
 2. Пристојан или формалан начин обраћања мушкарцу.
 3. Мушкарац високог рода који је повезан са краљевском породицом.
 4. Мушкарац доброг друштвеног положаја који посједује богатство и доста слободног времена.
 5. Назив за члана Дома Комуне (дом парламента Уједињеног краљевства) или Представничког дома (дом у конгресу САД-а).

Шта онда бити џентлмен стварно значи? Он представља много више од пуке учтивости; традиционалан чин витештва се у савременом свијету често погрешно схвата као понизност, док је појам части прилично релативан.

Раније је епитет „џентлмена“ добијао свако ко би посједовао довољно богатства да није морао зарађивати за живот. Са друге стране, данас то није значајан дио дефиниције џентлмена. Њега не чини новац него углађеност и карактер.

Свако има могућност да постане џентлмен уколико то заслужи. Богатство и моћ више нису довољни, јер новац и положај не могу купити господство и поштовање.

Дефиниција модерног џентлмена

Појам џентлмена је врло компликован, тако да је потребно објаснити како и зашто се користи, као и који је значај његове дефиниције.

Као што је већ речено, сваки човјек може бити џентлмен уколико то жели, међутим, то није мали подухват. То је пут на коме човек тежи да остане, не представља неку одређену дестинацију.

 1. Џентлмен је несавршен. Ово је вјероватно најважнија карактеристика са ове листе. Појам „џентлмен” није недостижан идеал; треба узети у обзир основу људске природе гдје сви свакодневно правимо грешке, бирамо и судимо. Разлика је у томе што џентлмен за себе не вјерује да је савршен, већ преузима одговорност за ствари које може контролисати: своје акције, знање и приступ свету.
 2. Џентлмен има високе стандарде. Високи стандарди тјерају људе да чине најбоље што могу и џентлмен их поставља самом себи. Он очекује висок квалитет, вриједност и функционалност како од ствари које чини тако и од ствари које купује. Од других људи очекује колико и од себе самог.
 3. Џентлмен је добро обучен. Ово није изненађење. Џентлмен се облачи према годишњем добу, прилици и према свом стилу. Лијепо облачење не зависи од новца него од пажљивог избора одеће и модних детаља у зависности од његових средстава, прилика и укуса.

Његово облачење показује да он препознаје моћ коју одјећа има у давању утиска и њену улогу у друштву. Одећа служи томе да пренесе џентлменово поштовање према домаћину неког догађаја или према свом послу, али она не треба да шокира, да се размеће или проузрокује љубомору. Добро облачење је ствар поноса за џентлмена, јер оно приказује његову личност и укус.

 1. Џентлмен има добре манире. Овде се дефиниција џентлмена слаже са оном из рјечника. Џентлмен је уљудан, љубазан и пун поштовања. Он се извињава и захваљује, он чека на свој ред и третира друге онако како се то од њега очекује. Поред свега тога, џентлмен је добар и разуман партнер за разговор.
 2. Џентлмен нема предрасуда. Он не вјерује да су његова мишљења и знања комплетна и неупитна. Џентлмен тежи ка томе да научи што више, отворен је према новим идејама, прихвата конструктивне критике и признаје пораз, који за њега представља пут ка расту и самоспознаји. Њему у дискусији није циљ да докаже да је у праву, већ се труди да ствари сагледа из другачијег угла да би боље разумио туђу перспективу.
 3. Џентлмен је интересантан и информисан. Данас је лако изгубити се у циклусу који функционише на релацији спавање–посао–нетфликс, што лишава људе било чега интересантног за рећи. Интересантан човек је у стању да разговара о разним темама, занима га како функционише свијет око себе и има активну тежњу за проширењем знања због себе самог. Разни хобији и интересовања откривају његову страст и ангажовање за активности које му значе.
 4. Његова дјела су једнака његовим ријечима. Једноставно, џентлмен даје обећања која намјерава да одржи.
 5. Џентлмен се опходи према људима са поштовањем. Он поштује свако људско биће – жену, колеге, надлежне, конобаре итд. Такво понашање је рефлектовано његовим вјеровањем да су сви људи једнаки; он не тврди да има више или мање права од људи који су око њега. Џентлмен има саосјећања према људима који су имали мање среће од њега, није му потребно да унизи друге да би себе уздигао.
 6. Џентлмен прави разлику између ароганције и самопоуздања. Мишљење арогантног човјека да је бољи од других људи зависи од његовог виђења себе у односу на друге. Џентлмен вјерује у себе и своје способности независно од других људи. Арогантном човјеку је потребна потврда других да вриједи, док џентлменова самопотврда долази изнутра.
 7. Џентлмен користи своју моћ са сврхом. У изјави „са великом моћи долази велика одговорност” се налази истина када је џентлмен у питању. Уколико је у позицији моћи џентлмен ће искомбиновати све горе наведене особине и искористиће их са сврхом и несебично. Неће радити из освете и личне користи, такође, неће газити преко других да оствари своје циљеве.
 8. Џентлмен увиђа добре стране скептичности. Тешко је данас не запасти у цинизам, али џентлмен успијева да види добре стране сумње. Никад не треба доносити закључке на пречац: рецимо, пријатељ који је одбио позив је можда презаузет на послу – џентлмен зна да не треба нагло закључивати оно најгоре.

Бити џентлмен представља висок критеријум за мушкарце на којем треба радити активно сваког дана. То није чврсто зацртан циљ, већ вјечита потрага и тежња за константним личним напретком, самоспознајом и мотивацијом.

Највеће постигнуће је бити назван џентлменом, јер част је бити џентлмен, а част је увијек додијељена од стране других. „Бити џентлмен“ није само фраза којом неког описујемо него представља одраз онога шта неко јесте и шта жели бити.

Превела и прилагодила: Јована Петковић

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име