Шта је Kodi?

0
748

Сви воле погледати неки добар филм или утакмицу уживо, па су управо због тога сајтови за онлајн гледање филмова и утакмица уживо изузетно популарни. У овом чланку вам представљамо планетарно популарну апликацију Kodi.

Шта је Kodi?

Kodi (раније познат као XBMC) је open-source медиа центар који вам омогућава управљање свим медијским садржајима на вашем рачунару као и приступ садржајима који се нуде путем онлајн сервиса. Ради се о бесплатном, open-source софтверу који ради на Android телефонима, паметним телевизорима или рачунарима и великом броју других уређаја.

Иако је првобитно направљен за Microsoft Xbox и назван Xbox Media Center (XBMC), софтвер је наставио да се развија формирањем властите заједнице. Од свог оснивања 2003. године, на обликовању апликације Kodi радило је више од 500 програмера и више од 200 преводилаца.

У августу 2014. године, XBMC је преименован у Kodi. Промјена имена помогла је да је успостави самостални мулити-платформски медиа центар који више није именом повезан са Microsoft конзолом. Од тада, Kodi је фасцинантном брзином освојио свијет, поставши један од најпопуларнијих алата за стриминг садржаја.

Шта Kodi може да уради?

Kodi може на врло ефикасан начин претворити било који од ваших уређаја у дигитално стриминг чвориште, који су у вашем дому повезани бежичном везом или преко интернета. Kodi вам омогућава да музику, фотографије, филмове и остало што се налази на једном уређају, слушате и гледате на другом. Оно што га издваја јесте то што може стримовати и снимати ТВ садржај, подржава електронске програмске водиче, а уз помоћ апликација за паметне телефоне можете претворити ваш телефон у даљински управљач.

Kodi је невероватно разноврстан, подржава скоро све аудио и видео формате што га чини сјајним за гледање филмова и слушање музике из више извора. С обзиром да се ради о open-source софтверу, постоји велики број додатака и проширења (plugin и add-on) који се могу наћи и који Kodi-ју могу  додати нове функције или услуге као на примјер: гледање ТВ канала уживо, гледање филмова уживо, гледање YouTube садржаја, интеграција радио-станица, временске прогнозе и остало.

Kodi је могуће инсталирати на готово све уређаје, компатибилан је са Windows, OS X, Linux, Android, па чак и са Raspberry Pi микрорачунаром (није доступан рецимо за Windows RT уређаје).

За оне који користе iOS, процес инсталације је мало компликованији јер од корисника захтијева да имају jailbroken iPhone.

Зашто користити Kodi, а не сајтове за гледање филмова?

Слобода и флексибилност су главне предности које има Kodi. Многи корисници сматрају да су сајтови за бесплатно гледање филмова онлајн далеко једноставнији за коришћење од апликација, јер не захтевају никаква подешавања. Међутим, оно што треба имати на уму јесте повреда ауторских права које крше ови сајтови и могуће последице по вас који гледате тај илегални садржај. Генерално, потпуно без икакве бојазни можете приступати тим сајтовима и гледати филмове онлајн у земљама нашег региона јер се нико од надлежних институција се не бави озбиљно овом проблематиком. Међутим, у земљама ЕУ, САД и другим, надлежне институције прате и санкционишу овакве сајтове али и оне који приступају овом нелегалном садржају.

Е сад, зашто Kodi? Зато што за разлику од конкуренције која углавном садржај прикупља са једног извора, Kodi омогућава повезивање са разним онлајн сервисима и користи на десетине разних извора за онлајн филмове и други садржај.

Да ли је Kodi легалан?

Једноставан одговор је да. У свом најосновнијем облику, Kodi је стриминг софтвер дизајниран за приказивање садржаја на различитим уређајима, а то је потпуно легално.

Међутим, као што је то случај са претраживачима, torrent клијентима или било којим другим рачунарским алатом и Kodi је могуће користити за неке нелегалне радње. Дакле, сама апликација је потпуно легална и њено посједовање не подлијеже никаквим рестрикцијама. Оно што је илегално јесте садржај који нарушава ауторска права, а који је лако доступан са једном оваквом апликацијом. У суштини, терет одговорности је на вама.

Како користити Kodi?

Kodi можете користити за управљање садржајем који се налази на вашем рачунару, а можете га користити и за управљање онлајн садржајима, од гледања онлајн филмова, слушање радија до гледања телевизије уживо. Све ово је могуће инсталирањем додатака за Kodi. Тако на примјер, можете да инсталирате додатак који вам даје приступ спортскима каналима као што су Sky Sports, Eurosport и други или да инсталирате додатак који вам омогућава приступ најпопуларнијим ТВ каналима.

Инсталирање апликације Kodi је веома једноставно, једноставно покренете инсталациони фајл који можете преузети са Kodi ТВ странице и процес ће већину ствари учинити аутоматски.

Такође, на официјелној Kodi страници под секцијом Add-ons можете пронаћи и велики број бесплатних додатака. Аудио и видео додаци омогућују вам стриминг Интернет садржаја. Skins вам омогућују промјену изгледа и искуства интерфејса, Програми и Услуге пружају корисне алате док су Web интерфејси намијењени за даљинско управљање апликацијом Kodi.

Тренутно међу најпопуларнијим Kodi додацима су:

Exodus – Убједљиво најпопуларнији додатак за Kodi који омогућава гледање онлајн филмова и серија са преводом. Одликује га огромна база филмова и серија и врло прегледан интерфејс који омогућава једноставну претрагу.

SportsDevil – Одличан додатак који је обавезан за све љубитеље спорта. Омогућава праћење разних спортских догађаја уживо. Осим спорта, овај додатак вам нуди и велики број ТВ канала за гледање уживо, од Cartoon Network до Fox News.

Live TV Serbia – Ради се о додатку који омогућава уживо гледање ТВ канала из Србије, Хрватске, БиХ и још неких држава

PlayOn – Додатак обједињује различите онлајн услуге које се плаћају, као што су на примјер: Netflix, Hulu и други. Нарочито је корисна могућност снимања садржаја на вашем рачунару и то у HD или MP4 формату.

Plex – Намијењен је свима онима који имају властите базе видео садржаја. Са овим додатком једноставно приступате свом видео садржају, а имате могућност и да тај садржај стримујете путем интернета.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име