Шта је старије кокошка или јаје?

0
335

Филозофска и научна мистерија „Шта је старије-кока или јаје?“, коначно је ријешена.

Тим научника са Универзитета Шефилд и Ворвик је на основу протеина OЦ 17 који се може наћи само у јајницима кокошака, утврдио да јаје није могло настати, а да претходно није прошло кроз кокошку.

Дакле, кока мора бити старија.

За формирање љуске јајета неопходан је протеин под називом Овокледидин -17 (ОЦ), који убрзава стварање љуске јајета која је неопходна како би заштитила жуманце и пиле које се у њему развија.

Научници са поменутог Универзитета користили су суперкомпјутер како би „зумирали“ и пратили стварање јајета. Единбуршки компјутер под називом Хектор, показао је да протеин ОЦ-17 има кључну улогу у кристализацији-раној фази настанка љуске, тако што претвара калцијум карбонат у кристале који стварају љуску.

Кристализованог калцијум карбоната има у великом броју костију и шкољки, али кокошке га формирају брже од било које друге врсте- шест грама љуске на сваких 24 часа.

„Дуго се вјеровало да је јаје старије, али сада имамо доказ да је старија кокошка“, рекао је др Колин Фирман са Универзитета Шефилд.

„За овај протеин се знало и раније и повезиван је са стварањем јајета, али праћењем које не може бити ближе, успјели смо да установимо како контролише процес.“

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име