Шта, када и како нам одређују боје

0
100

Љето је права сезона за кречење, али увијек остаје дилема у које боје офарбати стан. Не без разлога – боје на више начина одређују наше понашање, а стручњаци имају неколико савјета. Боје. Ни краће ријечи, ни комплекснијег значења. И свака боја има своје значење.

Примјера ради, у плавој соби се најљепше спава, жута асоцира на Сунце и свитање, па изазива радост и весеље, а црвена поправља расположење. И то је научно доказано.

Одабир боје је нешто што је почетна тачка у дизајну ентеријера и од тога зависи атмосфера и суштински то како ћете се у том простору осјећати“, каже дизајнер ентеријера, Марела Аћимовић Вукшић.

Да би се запослени на свом радном мјесту осећали што боље, стручњаци савјетују да се топле боје користе за канцеларије.

Не зато што нам је стигло љето, већ због тога што црвена, жута и наранџаста подстичу енергију, буде интензивна осјећања и појачавају мисаоне процесе. Хладне боје попут зелене и плаве, имају потпуно другачије ефекте.

Хладне боје успоравају пулс и рад срца и опуштају. Тако да их треба користити за просторе које служе за опуштање, као што су спаваћа или дневна соба“, наводи Аћимовић Вукшић.

Познато је и које су боје најбоље за кухињу. Нутриционисти савјетују особама које желе да држе дијету да једу из посуђа у хладним бојама, верује се да ће јести мање. Боје су често пресудне и у куповини.

Знате да ће боје одлучити који ћете ауто купити, какву ћете гардеробу изабрети. У саобраћају се користе црвена, жута и зелена. Црвена као боја која одмах инхибира понашање и скреће пажњу, жута која је лако видљива“, каже психолошкиња Ана Мирковић.

И није чудно што су на семафору баш ове три боје. Већина људи није у стању да види све боје и нијансе, што није необично, јер научници тврде да тек око 25 одсто људи на свијету може видјети баш све боје.

 

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име