Шта можете подузети ако вам се лаптоп прегријава?

0
247
Фото: Независне

Како ћете знати прегријава ли се ваш лаптоп? Па, ако чујете како вентилатор стално ради на максималном капацитету то је сигуран знак како нешто није у реду.

Такође можете искусити спорији рад рачунара јер ће процесор снизити свој радни такт како би избјегао нагли раст температуре, а понекад ће уграђена софтверска рјешења изненада угасити рачунар настојећи избјећи оштећења хардвера.

Температуру у лаптопу можете пратити помоћу алата као што је ХWMonitor, који ће вам уједно открити и који се дио рачунара прегријава. Обично ће то бити процесор или графичка картица.

Како долази до прегријавања? Најједноставније објашњење гласи: нема довољно хлађења. Но, то вам не помаже пуно само по себи. Ево шта може довести до слабијег хлађења.

Могуће је како је прашина или нешто друго зачепило канале које рачунар користи како би усисао ваздух потребан за хлађење и издувао загријани ваздух вани. Могуће је како вентилатор не функционише како би требао или како је попустила термална паста између одвода топлоте и процесора, односно графичке картице.

Како можете спријечити прегријавање?

  1. Поправите систем за хлађење

Најприје очистите вентилатор који хлади процесор и графичку картицу. Током времена на њима се скупљају слојеви прашине и прљавштине који их успоравају и блокирају ток ваздуха. Проучите упутства за кориштење вашег лаптопа како га можете отворити и очистити те дијелове. Или то повјерите овлаштеном сервисеру.

Ако се одлучите на самостално чишћење, свакако пратите ове кораке:

-искључите рачунар

-уклоните батерију (ако је могуће)

-иштекајте рачунар из струје

-добро се уземљите

-помно прочистите вентилатор памучним штапићем којег се умочили у мало чистог алкохола

-причекајте да алкохол потпуно испари прије но што поново уштекате лаптоп у струју и вратите батерију.

За уклањање прашине и прљавштине можете употријебити и усисавач, нарочито за одводе топлоте. Обично се налазе са стране или позади. Препознаћете их по томе што из њих излази топао ваздух. Како бисте спријечили оштећење вентилатора, немојте га окретати у погрешном смјеру. Користите ли ваздух под ваздухом, придржите вентилатор руком приликом чишћења.

  1. Држите лаптоп на чврстој и равној површини

Већина преносних рачунара повлачи ваздух за хлађење кроз своје доње дијелове. Неравне површине попут покривача, јастука или вашег крила запријечиће ток ваздуха, што ће отежати хлађење и довести до повећаног загријавања. То ћете избјећи ако држите лаптоп на чврстој и равној површини, попут  стола или посебног постоља за такве рачунаре.

  1.  Набавите расхладни уређај за лаптоп

Ако ваш лаптоп усисава ваздух преко решетки смјештених на доњој страни, набавите расхладни уређај који испухује хладни ваздух према горе. Можете набавити и пасивни расхладни уређај који не троши енергију већ тек упија топлоту.

Каква софтверска рјешења имате на располагању? Па, можете смањити свјетлост вашег заслона или смањити радни такт вашег процесора. У оба случаја лаптоп неће подједнако добро радити као што је функционисао прије него што сте то учинили, пише Make Use Of, преноси tportal.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име