Шта не смијете радити ако у ауто наспете погрешно гориво?

0
249
Фото: Независне

Јако тешко је да дизел гориво наточите у аутомобил погоњен бензинским агрегатом, јер су цијеви дизелске пумпе шире, односно отвор на бензинском резервоару је ужи. Али уколико то успијете и ако током точења схватите шта сте учинили, прекините пуњење.

Позовите стручњака и утврдите да ли сте наточили више од пет одсто капацитета резервоара. Струка каже да у том случају треба само наставити точити исправно гориво и штете неће бити.

Ако у дизелаша наточите бензин и неким чудом упалите мотор, прећи ћете највише 100 метара прије него што се угаси. Модерни дизелаши функционишу под високим притиском и толеранција на погрешно гориво је минимална.

Када бензин уђе у дизелски систем, он дјелује као разређивач, при чему се губе својства подмазивања, па ће и систем задужен за то претрпјети знатну штету. У том случају се морају замијенити филтер, бризгаљке, катализатор, сензори итд.

Њихова замјена захтијева пуно радних сати па се припремите на велики трошак. А ако сте учинили обрнуто, у већини случајева ауто ће наставити да ради, али ће “чадити” и неће имати снаге. Тад не треба додавати гас и покушавати “прочепити” мотор јер сваком секундом штета постаје већа. Позовите вучну службу и ауто отпремите до сервиса.

Гаси и не пали поновно

Дизел ће се угасити након сто метара. Не палите га опет јер ризикујете штету од више стотина марака.

У сервис

Бензинцу ће испразнити резервоар и очистити или замијенити бризгаљке и филтер.

Не додавати гас

У случају да у бензинца наспете дизел, ауто ће брзо почети да чади. Немојте додавати гас и покушавати “прочепити” мотор јер сваком секундом штета постаје већа.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име