Шта се некада поклањало за празнике

0
196

Данашњи брендови мисле да знају како да убиједе купце да пазаре баш њихов производ. Да ли је увијек било тако?

Није увијек лако изабрати идеални поклон – али сви брендови ће пред празнике покушати рекламама да вас увјере да је баш њихова понуда најбоља. Да то што они нуде – једноставно морате да имате.

Можда ће вам дјеловати да није увијек било тако, пошто погледате како су некад изгледале рекламе. Из ове перспективе, дјелује да нису погађале срца, али ни новчанике потрошача. Осим ако су тада купци били много више оптерећени прибором за јело него данас.

Ако кренете овим путем, видјећете колико су се људи одушевљавали дрвеним кутијама за цигарете, прибором за ручавање или, пак, даском за пеглање.

Шта жене желе?

Хиљаде жена су тада, судећи по рекламама, писале Деда Мразу са жељом да за Нову годину добију баш ту даску за пеглање, и то од нерђајућег челика. Или сет за ручавање, нож за путер или за љуштење јабуке.

Није баш сваки поклон био за домаћинство.

Када би се завршили кућни послови, сањало се о поклонима за уљепшавање.

Изузетно је популаран је био оглас и реклама за траке за косу. Реклама је звучала прилично стереотипно: “Када сте биле мале, једино што сте жељеле јесте да добијете лутку за празнике. Сада можете да сањате – да изгледате као таква лутка.”

Шта би на ту тему рекле феминисткиње?

Креатори реклама откривали су неке нове могућности женама и у рекламама их приказивали и изазовније – како стоје у неглижеу под јеклом и диве се сјајној обући – ово је реклама за средство за чишћење ципела. Рекламе за чарапе приказивале су по правилу и моделе у кратким сукњама.

И рекламе за његу лица биле су специфичне, а умјетници покушали су и да буду духовити да би привукли жене да купују шминку.

Користили су часне сестре, које обично нису велики потрошачи козметике, да рекламирају парфимисани пудер. Компанија Саргол је тако покушавала да убиједи жене да ће им се околина увијек дивити – само ако користе њихове производе.

Нешто и за мушкарце

Када би кућа била коначно сређена, прелазило се на мушке поклоне – цигарете, луле и папуче.

Али мушкарац није приказиван као жена, он се наводно није толико одушевљавао поклону. Наравно, барем су га тако рекламе представљале.

Цигарете, опрема за бријање и пиџаме су биле високо на листи за куповину.

У реклама су чак тврдили како су доктори дошли до закључка да мушкарци који пуше лулу живе много дуже.

Не дуже од љубитеља цигарета.

Како задовољити масу

Неки поклони су били за цијелу породицу.

Није постојала ситуација, тврдили су креатори реклама, да вам не затреба термос.

За кога код да купујете – термос је права ствар.

Одличан и за зиму и за љето, а најбољи за јесен – ко је тада слушао рекламе, обожавао је термос.

Добити нови телефон за празнике 30-тих година прошлог вијека је било сјајно.

Ручни микрофон – тако су га 1933. године звали, био је омиљени поклон добростојећих Британаца, који су га наручивали масовно.

Шармантан и користан – овако су га продавци најчешће рекламирали.

За дјецу

Омиљени празнични поклони у прошлости – барем у рекламама – данас их не бисмо ни погледали. Дјеци су се куповали помало досадни поклони – попут кутије марамица.

Гилбертов комплет за изливање стакла називан је – фасцинантном и поучном забавом, док су остали поклони махом подразумевали сет оловака или комплет за хемију. Често су садржали и упутства – како направити експлозив, али само за вјежбање.

Ови поклони су омогућавали дјеци да експериментишу као у лабораторији, а међу рекламама су биле занимљиве и оне које су помињале да дјечаци могу да се опробају са нуклеарним реакторима.

Једна од игрица је чак подразумијевала да се по соби траже радиоактивни дијелови који су скривени.

Можда мање занимљив, али дефинитивно користан поклон су биле и бомбоне Фоx’с Глациер Минт. Рекламирали су их као идеалне за дјечије рођендане, када сви поједу превише. Слично је било и за Божић.

Храна, савршена храна

Храна је била јако битна. Ипак, технике су биле мало другачије.

Домаћицама се објашњавало да све мора да буде – у желеу, било да је ријеч о јелу са воћем, поврћем или месом. Тако би у желеу завршио и оброк пун кукуруза, шаргарепе и карфиола, који би добио укус лимете или лимуна.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име