Шта се заиста крије иза свијета онлајн забављања?

0
359

Иако данас свака трећа особа користи услуге и апликације за онлајн забављање, популарније као online dating, немају сви корисници позитивна искуства.

Најновије истраживање из компаније Kaspersky Lab указује на чињеницу да се људи који на интернету траже “бољу половину” врло често разочарају, будући да су се многи од њих нашли у ситуацији да су корисници с друге стране били преваранти и да су користили лажне информације и фотографије, као и малициозне линкове, како би од њих добили личне информације.

Истраживање је открило да су они који траже своју сродну душу на платформама за онлајн забављање, популарније као online dating, као што су Tinder, Bumble, OK Cupid, Badoo и друге, у мањини, при чему само 11 одсто ове платформе користи како би пронашли партнера за брак. С друге стране, готово половина (48 одсто) испитаника користи ове платформе искључиво за забаву, док отприлике сваки десети корисник (13 одсто) жели пронаћи партнера искључиво за сексуални однос.

Свијет онлајн забављања такође је пун нетачних и лажних информација, што може изазвати још више проблема корисницима који заиста желе пронаћи праву љубав. Више од половине (57 одсто) испитаника признало је да не дају тачне информације приликом пријављивања на ове платформе, како би њихови онлајн профили изгледали примамљивије у односу на стварни живот, док неки то раде како би ухватили своје партнере у превари.

Све веће кориштење лажних података у великој мјери одвраћа кориснике од кориштења платформи за онлајн забављање, при чему сваки пети корисник (19 одсто) тврди да због лажних фотографија нема жељу за кориштењем услуга онлајн забављања/datinga, док је јадан од десет корисника (12 одсто) незадовољан лажним очекивањима од потенцијалне везе или нетачним информацијама о тренутном статусу везе (11 одсто).

Занимљива, а такође и иронична, јесте чињеница да нетачне информације више сметају корисницима који и сами дају лажне информације него онима који су искрени.

Иако лажне информације утичу на њихову жељу за кориштењем платформи за онлајн забављање, кориснике такође одвраћају и потенцијалне сигурносне пријетње, при чему је сваки десети корисник навео да су међу овим сигурносним факторима сусрети с преварантима који покушавају извући личне информације, као и малициозни линкови и malware вируси који могу заразити њихове уређаје. Када је у питању суочавање с овим пријетњама, они који “лажу”,на мрежи имају већу вјероватност да ће им сигурност бити угрожена. На примјер, 16 одсто корисника који постављају лажне информације било је у ситуацији да им је уређај заражен malware, spyware или ransomwarе вирусом преко платформе за онлајн забављање, у поређењу са само 5 одсто оних који постављају тачне и истините информације.

“Онлајн забављање одличан је начин за упознавање нових људи у данашњем повезаном и динамичном онлајн свијету, па не чуди чињеница да сваки трећи корисник посјећује ове платформе”, изјавио је Андреј Мохола, директор сектора за крајње потрошаче у компанији Kaspersky Lab.

Међутим, није све толико једноставно, а они који траже своју сродну душу на мрежи наилазе на велику количину лажних информација, превараната или скривених мотива током те потраге. Велики број људи који износи лажне информације, покушавајући се приказати привлачнијим и занимљивијим, указује на то да корисници искориштавају дигиталне услуге како би манипулисали информацијама на начин на који то није могуће учинити у стварном свијету.

Као што је случај са сваким популарним трендом на мрежи, нажалост, постоје људи који платформе за онлајн забављање желе користити у злонамјерне сврхе.

Наравно да наше рјешење за кориснике није да у потпуности избјегавају ове платформе, већ је наш савјет да на сваком кораку буду опрезни када је у питању њихова цyбер-сигурност. За почетак, најбоље је рјешење да користе сигурносно рјешење које има капацитет реаговања у различитим ситуацијама и на различите пријетње“, додао је Мохола.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име