Штa су хипотеза и теорија?

0
1072

Теорија се у свакодневном говору често погрешно користи. Када се прича о науци, постоји разлика између теорије и хипотезе.

Хипотеза је научна тврдња (претпоставка) о томе да постоји нека независна варијабла која утиче на другу, зависну варијаблу. Истраживањима је потребно доказати корелацију међу варијаблама како би се хипотеза могла прихватити. Ако не постоји докази о задовољавајућем утицају независне варијабле на зависну, хипотеза се одбацује.

Хипотезе се доказују (или одбацују) примјеном различитих општих метода (анализа, синтеза, моделирање).

Ако се експериментима потврди хипотеза може се сматрати теоријом или законом природе. Хипотезе које су потрвђене експериментима и које су постале теорије или чињенице су: Теорија великог праска (настанак свемира), Теорија еволуције (развој живих бића), Општа теорија релативитета, Кинетичка теорија гасова (описује гас као велики број микроскопских честица), Ћелијска теорија (жива бића састоје се од ћелија).

Уколико експерименти не потврде хипотезу, она мора бити одбачена или се мора мијењати.

Увијек постоји могућност да ће нова посматрања или нови експерименти доћи у сукоб с дугогодишњом теоријом, а она ће се потом промијенити на начин да укључи и нове спознаје. Тако функционише наука. С друге стране псеудонаука, попут астрологије, своје хипотезе не мијења упркос мјерењима. И то је одлика псеудонауке.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име