Знате ли шта су капи принца Руперта?

0
1123

У XVII вијеку, њемачки принц Руперт  је донио неколико ових стаклених капи у облику пуноглавца краљу Енглеске, Чарлсу Другом, који је био задивљен њиховим необичним својствима.

Глава ових капи је толико јака и чврста, да може издржати ударац чекићем, док је реп толико осјетљив да се на најмањи притисак на њега не само сломије, већ читава кап експлодира у тренутку, претварајући се у прах.

Капи принца Руперта се праве релативно лако, тако што се ужарено, истопљено стакло убаци у воду. Иако су се истраживачи годинама мучили да открију шта је то што проузрокује овакве особине, тек недавно им је модерна технологија омогућила да их детаљно истраже.

Тестирање чврстоће хидрауличном пресом

Професори на Кембриџ универзитету су најмодернијим high-speed framing камерама снимали процес експлоридања капи. Њихови експерименти су показали да површина сваке од капи трпи веома велики вањски притисак (притисак који води мањој запремини), док унутрашњост трпи велике силе напрезања (ширења). Због овога, кап је у стању нестабилног еквилибријума, које се врло лако може нарушити сламањем репа капи.

Еквилибријум је осjећај психичке, али и физичке равнотеже унутар живих бића. Може се односити на физички и биолошки баланс, али и на лично стање, социјалне системе, економско стање, рефлективни еквилибријум у етици и др.

Доказано је да главе ових капи имају много већи притисак на површину него што се претходно мислило – до чак 700 мегапаскала, што је скоро 7000 пута веће од атмосферског притиска. Површински слој је такође веома танак, око 10% пречника главе капи.

Како научници објашњавају, ове вриједности омогућавају  велику снагу ломљења. Да би сломили кап, неопходно је да створите пукотину која улази у интерну зону напрезања унутар капи. Пошто се пукотине по правилу шире паралелно површини, не могу ући унутар зоне напрезања. Умјесто тога, најлакши начин да сломијете кап је да „покварите“ реп, пошто пукотина у овом случају може ући унутар зоне напрезања.

Погледајте видео:

Све у свему, научници вјерују да ови резултати напокон објашњавају велику снагу капи принца Руперта, остављајући простор за неочекивану појаву нових питања везаних за овај феномен…

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име