Шта треба радити са новчићем из чеснице?

0
1942

Обичај је да се у тијесто за традиционалну божићну чесницу стави новчић, а у зависности од локалних обичаја и неки други ситни предмети. Пара се убацује у тренутку када се тијесто већ замеси, па онда, након убацивања још мало “домијеси”, како ни домаћица не би знала где је отишао новчић.

Вјерује се да ће особа која нађе новчић у свом комаду чеснице бити посебно срећне руке у наредној години и да ће током цијеле године имати здравља и богатства. Уколико, пак, нико од присутних не нађе пару, већ она остане у посљедњем парчету намијењеном за “кућу”, значи да ће сви у кући имати срећу, здравље и благостање током целије године.

Пара из чеснице врло је значајан предмет и постоје разлози зашто никако не треба да је баците, задржите код себе или загубите и заборавите!

Уколико неко нађе пару, а не жели да је задржи, он може да је “прода” неком другом како би му уступио своју срећу. Ипак, многи се слажу да је најљепше задржати новчић.

У неким срединама се раније новчић лијепио за плафон уз помоћ мало тијеста, како би остао у кући и штитио све укућане, међутим, то је с временом престало да се практикује из разумљивих разлога.

Многи овај новчић носе уз себе као амајлију током цијеле године, међутим, најправилније би било да се пара стави на икону или поред ње и чува до сљедећег Божића.

Оно што никако не би смјело да се ради јесте да се купује њиме, нити поклони некоме као новац.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име