Шта учинити ако вам хакују профил на Инстаграму

0
243
Фото: Независне

Свакоме се може догодити да му хакују кориснички профил на Инстаграму. Ево неколико корисних савјета уколико до тога дође.

Покуша ли неко да промијени имејл адресу и лозинку везану за ваш кориснички налог, Инстаграм ће вас о томе обавијестити. Али, шта ако је неко успио да упадне у вашу е-пошту и користи је без вашег знања?

У том случају провјерите претходне активности везане за ваш налог. Погледајте stories, објаве, коментаре и поруке. Нађете ли било шта сумњиво или што не препознајете, вјероватно имате безбједносни проблем.

Можете такође употребити и категорију Account Data, у којој ћете наћи податке о томе кад сте се логовали, кад сте нешто промијенили у личним подацима и томе слично. Опет, нађете ли нешто што није ваше, имате посла с уљезом.

Ако се још можете улоговати у свој Инстаграм, отворите га у wеб претраживачу, отворите свој профил па кликните на Settings и затим Privacy and Security. Одаберите View Account Data.

Први корак: Промијените лозинку на Инстаграму

Уколико је само ваша лозинка била промјењена, повратићете контролу над корисничким налогом ако поновно поставите лозинку. На smartfonu с Андроидом или iPhone отворите екран за логовање и кликните на Forgot Pasword. Пратите упуте и унесите своју имејл адресу.

Примићете мејл с упутима за поновно постављање лозинке. Кликните на повезницу и унесите нову лозинку. Нека буде јединствена и тешка за погодити.

Други корак: Онемогућите приступ сумњивим апликацијама

Понекад злонамјерне апликације могу довести до проблема с логовањем. Након што се на webu улогујете у свој кориснички налог отворите Profile, кликните сличицу зупчаника и одаберите Authorized Apps. Појавиће се попис апликација које имају приступ вашем Инстаграму. Уклоните оне које не користите или које нисте додали.

Трећи корак: Вратите контролу над хакованим налогом

Ако је хакер успио да промјени адресу имејла, број телефона и друге елементе по којима вас је могуће препознати као власника повраћај контроле ће бити пуно тежи и тражиће пуно стрпљења. Поступак би могао потрајати недјељама.

Мораћете да дјелујете брзо чим сте примили обавјештење од Инстаграма како су ваши приступни подаци промјењени, а ви то нисте учинили. У тој ћете поруци добити и опцију Revert this change (or reset your password), за случај да је промјена заиста била обављена мимо вашег знања и одобрења.

Кликните на ту повезницу како бисте послали свој захтјев. У Инстаграму ће га примити, погледати о чему се ради и јавити вам се користећи аутоматизовани поступак провјере идентитета.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име