Стајање на радном мјесту јача срце и смањује гојазност

0
304

Сви који дневно на радном мјесту сједе око шест часова, а жељели би смршати, требало би да ниске радне столове замијене високим, односно да стоје, наводи се у студији објављеној у “Европском журналу за превентивну кардиологију”.

Дуготрајно сједење повезује се са епидемијом гојазности, кардиоваскуларним болестима и развојем дијабетеса.

Европљани сједе просјечно и до седам часова дневно, а чак и физички активни људи неријетко проведу већи дио дана сједећи.

Циљ истраживања је да процијени да ли се стајањем сагоријева више калорија него док особе сједе.

Научници су анализирали резултате 46 студија спроведених на укупно 1.184 испитаника.

Актери су, у просјеку, имали 33 године, међу њима је било 60 одсто мушкараца, а просјечан индекс физичке масе био је нешто већи од препорученог.

Амерички кардиолози су у ранијој студији установили да се стајањем по минуту сагоријевају 54 килокалорије више него у сједећем положају.

Они су израчунали да би особа тешка 65 килограма, која би за вријеме радног времена шест часова дневно стајала за високим радним столом, годишње изгубила два и по килограма, уз једнак дневни унос калорија.

За четири године то би износило десет килограма.

Кардиолози наводе да стајање, не утиче само на сагоријевање више калорија, већ појачава рад мишића, што се повезује са мањим бројем обољелих од срчаних болести, те смањивањем од можданог удара и дијабетеса.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име