Стефан Бајагић – Најмлађи учесник алпинистичких похода

0
129

Стефан Бајагић, један од најактивнијих чланова Планинарског друштва “Гласинац” са Сокоца, нарочито је ангажован у развоју планинарског спорта и учесник је бројних похода и маршева.

Стефану је 2018. година остала у лијепом сјећању јер је од Скупштине Планинарског савеза Републике Српске добио похвалу за изузетну ангажованост у палнинарским активностима.

Планинарске походе у прошлој години почео је учешћем у антифашистичком маршу у Пјеновцу, код Хан Пијеска, којим је обиљежена погибија три народна хероја и 59 пролетера Прве пролетерске бригаде 1942. године.

Он наводи за Срну да је током године учествовао у свим планинарским походима који су били пријављени у соколачком планинарском друштву.

Бајагићеви планинарски походи настављени су ходочашћем од Сокоца до манастира Острог, одласком на планинарске дане вина у Кутјеву у Хрватској, те савладавањем врха Магаро /2.255 метара надморске висине/ у Македонији.

Пео се и на врхове Миџор /2.169 метара надморске висине/ и Трем /1.810 метара надморске висине/ на Старој планини.

У планинарској књижици у 2018. години уписао је низ активности, од којих издваја планинарске походе на Ртањ и Цер у Србији, на Ловћен у Црној Гори, те на Требевић, Озрен, Зеленгору, Трескавицу, Бјелашницу, Височицу, као и планинарске сусрете, слетове “Тавна-Мајевица” и “Јазавичије рупе-Велика Игришта”.

Походе на Велики Лупоглав, највиши врх планине Романије /1.652 метра надморске висине/, више и не броји, али кад год је имао времена, заједно са члановима планинарске дружине, прискакао је у помоћ соколачким планинарима на изградњи планинарског дома “Црвене стијене”.

Бајагић је недавно прославио пунољетство и тиме, како каже, “уз више права стекао и много нових обавеза”, које стоје пред њим – освајање највиших врхова Балкана, па и Европе.

У прошлој години, како истиче, у посебном сјећању ће му остати недавни Колубарски марш, у којем су учестовали и његови другови Милан Боровчанин и Ненад Радовић.

“Успон на Кајмакчалан и учешће на Колубарском маршу, поводом 100 година од пробоја Солунског фронта, за мене је најзначајнији поход у прошлој години. Том приликом чули смо причу о славним прецима из Колубарске битке, у којој је погинуло 22.000 бораца – то су жртве које заслужују поштовање потомака”, наводи Бајагић.

На том маршу планинари су пјешачили 21 километар, посјетили манастир Ћелије и Цркву Светог Димитрија, брдо Човка и коту Кременица – познато поприште из Великог рата, на којем су се сукобиле српска и аустроугарска војска.

Бајагић напомиње да је са својим пријатељима, потомцима Солунаца, учешћем на Колубарском маршу одао почаст за 400 добровољаца са Романије у ослободилачким ратовима Србије од 1912. до 1918. године.

Млади планинар са Сокоца не крије да је његова највећа жеља да се придружи групи планинара из БиХ у експедицији на Алпе и, за сада, све припреме су усмјерене ка том циљу.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име