Стиже суперкрвави и вучији Мјесец

0
274

Овај феномен, кад Мјесец изгледа већи сјајнији но иначе, биће видљив у Европи, Азији, Африци, Сјеверној Америци, Јужној Америци, Пацифику, Атлантику, Индијском океану и Арктику.

У недјељу 20. јануара, људи у западној хемисфери моћи ће доживјети једно потпуно помрачење Мјесеца ове године. Феномен суперкрвавог, вучјег Мјесеца, кад изгледа већи сјајнији него иначе, бит ће видљив у Еуропи, Азији, Африци, Сјеверној Америци, Јужној Америци, Пацифику, Атлантику, Индијском океану и Арктику.

Суперкрвави, па још и вучји Мјесец, то звучи као да је истргнуто са страница ‘Сумрака’, али свака ријеч има своје значење. У вријеме потпуног помрачења Земља пролази између Сунца и Мјесеца и баца сјену на њега. За разлику од потпуног помрачења Сунца, потпуно помрачење Мјесеца могу се слободно посматрати без заштите за очи.

Мјесец буде ‘крвав’ због тамноцрвене боје којом сја кад се нађе у Земљиној сјени. Ријеч ‘супер’ користи се за означавање ‘супермјесеца’. Овај појам заправо није астрономски него астролошки и односи се положај Мјесеца у перигеју за фазе млађака или уштапа. Тада је привидно већи и сјајнији неголи за уштапа који наступа у некој другој тачки Мјесечеве стазе удаљенијој од Земље.

Мјесец је за уштапа у перигеју око 14 одсто привидно већи и око 30 одсто сјајнији неголи за уштапа у апогеју. То подсјећа на појаву када нам се чини да је пуни Мјесец над обзором већи неголи кад је високо над хоризонтом, премда је у том случају чак удаљенији и у стварности нешто мањи. Астрономи и психолози још увијек нису успјели у потпуности објаснити ову појаву.

‘Вучјим’ су Мјесец који се појављује у јануару називала индијанска племена, од којих су тај зазив преузели и први колоности Новог свијета.

Мјесец би 20. на 21. јануара требао бити видљив свима у западној хемисфери, а што ће и колико тачно моћи видјети зависиће о томе хоће ли небо бити ведро или застрто облацима. Током првог сата Мјесец ће пролазити кроз различите фазе, претварајући се у наранчасту и црвену – готово налик на Марс.

У 5,43 сати по нашем времену Мјесец би требао засјати тамноцрвеним сјајем, а његова боја може варирати овисно о атмосферским условима. Помрачење ће трајати до понедјељка 21. јануара послије подне.

Биће то посљедње потпуно помрачење Мјесеца све до 2021. године. Нема гаранција да ће се свемир ускладити тако да сљедеће помрачење падне у вријеме супермјесеца и ко зна кад ћете сљедећи пут чути за појам суперкрвавог вучјег Мјесеца.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име