Штрајк у Дому здравља Источно Сарајево: Два директора, различите странке, хаос у ординацијама

7
3376

Радници Дома здравља Источно Сарајево најавили су за 2. април протест због нестручног и самовољног руковођења овом установом.

Лоше руковођење, како се тврди, довело је до лоше организације посла у Дому здравља, што опет за посљедицу има упитан квалитет пружања здравствених услуга грађанима на том простору.

Агонија радника Дома здравља Источно Сарајево траје годинама.

Прије двије године на тренутак се чинило да ће ова здравствена установа стати на ноге и да ће ствари кренути на боље.

Тада је истекао мандат ранијем директору Зорану Крстовићу, који је већ раније требало да оде у пензију, али му је због политичких потреба продужаван мандат.

Умјесто стабилизације стања, настао је куршлус. Оснивачи Дома здравља Источно Сарајево су двије општине – Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево.

С обзиром на то да је на власти у Источној Илиџи Српска демократска странка (СДС), а у Источном Новом Сарајеву Савез независних социјалдемократа (СНСД), ријечју, оштро супротстављени политички блокови, они никако нису могли да се договоре у вези са менџементом Дома здравља.

Два мјесеца након одласка Крстовића, Дом здравља је био без руководства, радници нису примали плате, јер није било надлежне особе за потписивање налога за исплату, па су ступили у штрајк.

Суочени са радничким бунтом, општине – оснивачи, на чијем челу су непомирљиви политички табори, проналазе соломонско рјешење.

Договарају се да вршиоца директора Дома здравља именује СДС и на ту позицију долази Тијана Гаврић, а њеног замјеника Данила Кујачића поставља СНСД.

Руководство Дома здравља Источно Сарајево именовано је мимо законских процедура, јер никада није објављен јавни конкурс за ова радна мјеста.

За раднике је упитна стручност директорице Гаврић, за коју тврде да има купљену диплому. Гротеска је и то што је замјеник директора Кујачић инжињер агрономије, смјер сточарство, који је на ту позицију дошао са само три мјесеца радног стажа.

Радници који су контактирали Журнал тврде да су у Кујачићевој радној књижици, убрзо послије именовања за замјеника директора, потпуно незаконито уписане још три године радног стажа.

Према Правилнику о систематизацији радних мјеста, замјеник директора требало је да испуњава сљедеће услове – да има завршен факултет медицинског или друштвеног смјера и да има најмање три године радног искуства.

Агрономија, смјер сточарство, свакако није факултет медицинског или друштвеног смјера, као што три мјесеца радног искуства нису исто што и три године, осим ако се не нађу особе у Бироу за запошљавање које ће то нелегално промијенити.

Да би могли именовати агронома за замјеника директора Дома здравља, политички противници из двије општине су пронашли рјешење, па су наложили да се промијени Статут ове здравствене установе.

Да би СНСД и СДС могли да равноправно управљају Домом здравља, промјенама Статута су  замјенику директора дали иста овлаштења као и директору.

Тако Дом здравља Источно Сарајево сада, де фацто, има два директора.

 

ДВА ДИРЕКТОРА

 

Радници тврде да се двоје директора не могу договорити ни око чега, осим када треба кажњавати, малтретирати и понижавати раднике.

Поједини радници су се обраћали Републичкој инспекцији рада (неки од њих ни послије три године рада у Хитној медицинској помоћи нису добили рјешење, јер то носи одређене бенефиције), износили су тврдње о класичном мобингу, неадекватном распореду смјена (неки од њих раде 12 дежура по 12 сати мјесечно), неплаћање законом прописаних принадлежности…, али је инспекција од свега „опрала руке“, а радницима препоручила да се обрате менаџменту.

Радници су тако, без своје воље увучени у врзино коло, из којег не могу да нађу излаз, па су се одлучили на протесте.

Након што су директорица, кадар СДС-а, и њен замјеник, продужена рука СНСД-а, радницима почели масовно изрицати казне, колектив је почео отворено да негодује, а дио радника је упутио отворено писмо начелницима општина Источно Ново Сарајево, Љубиши Ћосићу, и Источна Илиџа, Маринку Божовићу, тражећи састанак с њима на којем би се покушало наћи рјешење за нарасле проблеме у Дому здравља.

Одговор на то писмо, које је потписало више од пола колектива, још није стигао, али је кренула отворена хајка на раднике који су ставили свој потпис на њега.

Њима су почеле стизати и пријетње разних врста, па су били приморани ангажовати адвоката.

Радници Дома здравља Источно Сарајево писали су и министру здравља Драгану Богданићу, тражећи од њега да помогне у рјешавању постојећег стања, које је за многе од њих постало неподношљиво.

Богданића су у писму обавијестили да су директорица и замјеник директора Дома здравља, након што су сазнали да радници траже састанак са начелницима двије општине, почели да врше притисак на њих да одустану од свега.

“Манипулацијама, лажима и пријетњама, отвореним и прикривеним, људима се утјерује страх и несигурност, те се од њих тражи да скину своја имена са списка. Молимо Вас да искористите свој утицај и помозите нам у борби да заштитимо Дом здравља од ког издржавамо наше породице и да заштитимо упосленике од самовоље вд руководства, као и да заштитимо ово мало достојанства што је остало докторима у Републици Српској”, наведено је у писму министру Богданићу.

По оној народној да „врана врани очи не вади“, министар здравља се не мијеша у овај случај, као, уосталом, ни у свој посао, што је доказао много пута.

Радници Дома здравља Источно Сарајево дошли су до зида, заробљени у клинчу политичких противника.

Сматрају да једино протестом могу пробити тај зид, како би се створили услови да нормално, без сталних пријетњи и уцјена, раде свој посао.

7 коментара

 1. Bio sam prisutan kada se sestre za pultom svađaju da cio dom zdravlja gori. U ovom slučaju je neka plava, visoka sestra napala drugu koja nije htjela u dežurnu sobu, jer je treća zakasnila na posao. Sestra Borka, to sam ime upamtio, nastavlja rad nakon svoje smjene da se ove dvije ne bi svađale. Jedne subote sam primao injekciju, došao ĉovjek da prijavi smrt neke bake u Dabrobosanskoj. Mrtvozornik se ne javlja dežurnoj sestri, cio dan se nije pojavio, bar tako razgovaraju dežurna dr i sestra, a radi se o dr Škrbi. Dr Zdenka je moju snahu slala na razne privatne preglede, npr., kod Mačkića, a svi ti pregledi se rade u Kasindolu. Dr Odović radi neke digitalne dijagnoze ili neke magnetne preglede za pare, privatno,a radi za dom zdravlja. U toku njenog radnog vremena koji treba biti za dom zdravlja ona pegla bore ženama. Ĉuo sam da je više puta ugrozila pacijente jer nije dala uputnicu za Kasindo. To sam ĉuo od njenih kolega dok pričaju u domu zdravlja. Da ne govorim kako ti doktori u domu zdravlja obavljaju sistematske preglede. Moj sin je prosvjetni radnik, kaže da mu svaķe godine oči pregleda neki doktor koji ima privatnu službu, sjedi na hodniku i pita nastavnike -kako ti vidiš? – Ma jad i čemer od doktora. Svaka čast dr Nini, nekom mladom Stefanu, ne znam kako se preziva. Od starijih je jedini pravi doktor Nada Popovac.

 2. Politika je zavukla svoj nos u sve pore društva. Miješanje politike u segmente koja bi morali biti isključivo stručni svakodnevno se pokazuju štetnim po gradjane. Ali, političari su vrsta koja “sve zna”, ali i mnogi stručnjaci i “stručnjaci”, a pogotovu bolesno ambiciozni, stranački podobni( čitaj: lako kvarljiva roba) su štetočine posebne vrste.
  Šta da se radi? Pokrenuti gradjanske inicijative da direktori ne mogu biti stranački imenovani, nego konkursom izabrani nestranački stručnjaci. Ili ce krenuti tužbe za stranački mobing i sukob interesa stranačke i javne službe. Ako se takav zakon ne donese, bojim se da ćemo biti prinudjeni na bojkot izbora tj. na pozivanje gradjana da ne glasaju ni za jednu partiju koja nameće stranačke kadrove. Takodje bi stanovništvo, usljed nepružanja kvalitetne i blagovremene, isključivo stručne usluge, moglo onemogućiti prilaz zloupotrebljenom radnom mjestu stranačkog kadra.
  Da bi se uopšte onemogućilo stranačko i drugo nezakonito zapošljavanje, potreban je zakon sa jasnim bodovanjem, u kome bi godina čekanja na posao bila presudni kriterij, uz podrazumijevane i unaprijed ( a ne od slučaja do slučaja) zakonski definisane reference stručnosti, iskustva itd.
  Obzirom da je strančarenje i sve njegove štetne nuz pojave odavno otislo predaleko, imamo jako težak zadatak; da odaberemo borbu za svoja osnovna ljudska prava, trpljenje kao redovno manipulisana stoka bez pameti ili odlazak, i to ne samo mladih iz zemlje političkih trutova.
  Svjesni i nesvjesni trabanti i partijski klimoglavci, dolazi red i na ugrožavanje vaših osnovnih prava. Dok ste, u ogromnoj većini dobijali poslove preko “štele”, jer kod nas se to gotovo isključivo tako radi, niste se obazirali na red, obraz, zakon itd. Sada trpite mobing iliti po naški rečeno iživljavanje stranačkih aparatčika kojima ste ” dužni” glas, pokornost, servilnost … za posao, poziciju, status…koji ste u saučesništvu sa njima, oteli van zakonskim sredstvima. Nazdravlje vam i pamet i obraz i društvena ne/svijest! A, bome i mobing koji vas sada satire! Nazdravlje vam, ali ne i halal!
  Jer zbog vaših dilova, mi smo nezaposleni ili radimo kod privatnika kao robovi. Dolazite i vi sve bliže takvom statusu i tretmanu. Zasluženo. Pa, izvolite i uživajte u svojim zaslugama. Ili se uzmite u pamet i ispravljajte svoje brljotine.

 3. Taj penzjoner kome je iz politickih potreba produzavan mandat e taj dok je bio u tom domu zdravlja je bilo dobro.Ti radnici sto organizuju proteste izuzev d.r.Danka (uvjek se klanjam pred njim)i casne i postene dr Nine su grupa lesinara koji hoce da ostvaruju razne licne interese,zele mnogo a malo da rade.Nisu tu nikakvi ugrozeni zdravstveni radnici izuzev par njih kojima svaka cast,to su obicni lesinari koji samo gledaju kako dobiti koeficijente i stimulacije te razne privilegije koje oni smatraju da im pripadaju,a da rade e to vec ne bi.I cisto radi istine Dom Zdravlja ima naj vece isplatne koeficijente u Republici i naj redovnije plate,ali lesinarima malo hoce stimulacije procente pa se bune.

 4. Част неколицини медицинских сестара и неколицини доктора, све остало је катастрофа. Крстовић, Зденка, Шкрба… Катастрофа! Шкрба на Божић прво оде да обави полазничку дужност, па онда око десет умјесто у седам на дежуру.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име