Стручњаци тврде: Сок од овог воћа је најздравији на свијету

0
332

Већина људи жели да пије здравије сокове, али нису сви они подједнако здрави. Међу тоном здравог воћа и поврћа од којих можете правити супер здраве сокове, посебно се издваја једна тропска воћка.

Нутрициониста Саманта Хелер говори о томе који је сок најбољи избор за здравље и због чега.

Хелер каже да било шта са живописном бојом, као и већина бобица, има много антиоксиданаса, тако да није изненађујуће што се сокови од јагодичастог и бобичастог воћа сматрају најздравијима.

Антиоксиданси, објашњава она, су природно присутне супстанце које потичу од кисеоника. Хемијски говорећи, кисеоник увијек жели да се “пари”, и ако не може да нађе одговарајући “пар” он се лијепи за супстанце на које наиђе у тијелу. Док се лијепи на супстанце у тијелу, кисеоник може да их преплави и оксидише, па тако може да изазове болести.

Антиоксиданси, с друге стране, се добровољно везују са молекулима кисеоника, спречавајући га да се лијепи на било коју другу супстанцу у тијелу, а то помаже да будемо здрави. Због тога су сокови који имају много антиоксиданаса, најбољи избор за очување здравља.

Ипак, Хелер упозорава да то не значи да треба да пијете било који сок од бобичастог или јагодичастог воћа, јер и међу њима има пуно разлике. Она наглашава да је увијек бољи избор јести свјеже воће него пити сок. Ако нисте љубитељ воћа, а јесте сокова, најбоље је да их правите сами.

Хелерова и други научници истичу да је један од најздравијих сокова на свету сок од нара.

Сам нар је јако здрав јер садржи највише од сваке врсте антиоксиданаса. Стручњаци сматрају да нар штити од неких облика карцинома, као што је рак простате, и да може да модификује факторе ризика од срчаних болести и тиме чува здравље срца.

Сам сок од нара је природно сладак па му не треба додавати шећере и вјештачке заслађиваче. Доказано је да нар спречава све од инфламације и високог холестерола до високог крвног притиска и хипергликемије. Сок од нара је богат антиоксидансима, а садржи их више о од црвеног вина и зеленог чаја. Са доказаним дејстива у борби против рака, као и антиоксидантским и антиинфламаторним ефектима, није чудо што овај воћни сок има тако добру репутацију.

  1. Сок од нара помаже у борби против рака

Екстракти воћних зрна нара садрже полифеноле и друга једињења за која је у научним студијама доказано да имају антипролиферативне, проапоптотичне и антиинфламаторне ефекте, што је посебно корисно за спречавање рака простате, плућа, дојке и других карцинома. Једноставније речено, доказано је да нар инхибира ширење ћелија карцинома, подстиче смрт ћелија рака и обесхрабрује упале. Са тим дејствима, нар има три главна оружја за успјешну борбу против било ког рака у тијелу.

  1. Смањује хипертензију

Сок од нара има висок антиоксидативни капацитет, а једно научно истраживање је показало и да може помоћи у смањењу високог крвног притиска. Мета-анализа објављена у 2016. години је ревидирала бројне студије о соку од нара и његовом утицају на крвни притисак. Докази из студије сугеришу да је можда паметно укључити овај воћни сок у исхрану за побољшавање здравља срца.

  1. Унапређује здравље срца

С обзиром на то да је сок од нара добар за крвни притисак, није изненађујуће што је ово укусно пиће одлично за здравље срца. Садржи антиоксидансе на вишим нивоима од многих других воћних сокова, због чега и јесте користан за срце.

Једно истраживање је проучавало ефекат сока од нара на пацијенте са стенозом каротидне артерије, што је сужење било које од кључних артерија смјештених на предњем дијелу врата, кроз које крв из срца иде у мозак. Учесници који су конзумирали сок од нара су снизили крвни притисак за више од 12 одсто. Студија је показала да је унос сока од нара смањује притисак у каротидној артерији, снижава крвни притисак и смањује оксидацију ЛДЛ-а.

  1. Олакшава остеоартритис

Остеоартритис је један од најчешћих облика мускулоскелетних поремећаја који доводе до дегенерације зглобова. Студије наводе да укусни сок од нара може играти заштитну улогу у смањењу запаљења хрскавице. Ова заштитна способност је приписана високом садржају антиоксиданаса у соку.

Студија из 2016. године је испитала ефекте сока од нара на 38 пацијената са остеоартритисом на кољенима. Неки од пацијената су пили сок од нара шест недјеља, док су остали пацијенти пили контролну супстанцу. Истраживачи су открили да сок од нара, не само да побољшава физичку функцију и покретљивост, већ и да повећава антиоксидативни статус уз смањење нивоа ензима хрскавице.

  1. Побољшава меморију

Студије су доказале да сок од нара може бити од помоћи када се ради о побољшању памћења. Доказано је да су полифеноли, откривени у соку, неуропротективни. Током студије у којој су пацијенти подијељени на двије групе, је откривено да пацијенти са слабијим памћењем, значајно побољшавају маркере памћења вербалне и визуелне меморије.

Простије речено, пацијенти који су пили по шољицу сока од нара на дан су побољшали памћење. Истраживачи закључују да сок од нара повећава меморијску функцију кроз повећање функционалне активности мозга према задацима. Постоје неки научни докази да нар може помоћи у борби против Алцхајмерове болести, чинећи овај сок корисном храном за мозак.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име