Студентско позориште важан фактор у развоју позоришне умјетности у Палама

0
315

Студентско позориште Пале са сигурношћу спада у ред културних заједница од великог значаја за развој културе и позоришне умјетности у овој општини, а ове године прославиће десет година рада на позоришној сцени.

Идеја за оснивањем Студентског позоришта настала је кроз договор професора Љубе Божовића са ентузијастима Владимиром Чабаком, Мирјаном Крајишник-Илић и Јованом Крајишник-Костић.

Садашњи директор Студенског позоришта Пале Вељко Ђоковић у разговору за Катеру открива шта се то све збивало у паљанском позоришту и колико успјеха су млади глумци остварили у протеклих десет година.

„Студентско позориште Пале се први пут спомиње 2009. године, када се окупља екипа младих глумаца и почиње реализацију првих представа и од тада до данас ансамбл нашег позоришта констатно расте и траје“, каже Ђоковић и представе попут „Пут по свету на тротинету“, „Усамљена клупа“ и „Љубав не зна за препреке“ издваја као прве реализоване под окриљем овог позоришта.

Ђоковић каже да су данас, иако су постали самостално позориште, наставили да његују добар однос и сарадњу са професором Љубом Божовићем, који им је много помогао у првим данима рада Студентског позоришта.

Сваки почетак је увијек тежак, а тако је било и у нашем позоришту. Недостатак логистике, материјалних средстава и подршке локалне заједнице, у то вријеме, били су само неки од проблема са којима се позориште сусретало“, истиче Ђоковић.

Он каже да је свака културна заједница у нашој земљи подложна проблемима као што су финансије, али додаје да Студентско позориште Пале данас има одличну сарадњу са руководством Културног центра, као и руководством општине Пале, који им несебично помажу када су у питању одласци на гостовања и фестивале.

„Већину материјалних средстава смо обезбјеђивали кроз играње представа, односно продају карата, те писање пројеката и кроз тада, на почетку минималну помоћ општине и републичких институција“, каже Ђоковић.

За креирање костима, сценографију и набавку реквизита за сваку представу потребно је много труда и новца, а све су то обезбјеђивали лично.

„Мислим да су баш ти отежавајући фактори оно што је од овог ансамбла и позоришта направило једну велику, борбену и карактерну породицу какви смо заиста данас“, каже Ђоковић.

Како је вријеме одмицало, услови за играње и стварање нових представа у Палама, као и гостовања у другим градовима, су се напредовали у позитивном смислу, па и тако однос локалне заједнице и финансијска помоћ с њихове стране.

„Морам да истакнем одличну сарадњу са директором Културног центра Марком Сикимом, гдје имамо довољно термина за играње представа, као и са начелником општине Пале Бошком Југовићем, који нам је помогао у финансирању одлазака на фестивале гдје смо играли“, додаје Ђоковић.

Студентско позориште Пале, у протеклих десет година постојања, у највеће успјехе убраја награде освојене на фестивалима са представама „Маратонци трче почасни круг“, „Кафана блуз“ и „186. степеник“.

„За ове представе смо добили прегршт награда, између осталог, награде за најбољу режију, најбољу представу у цјелини, најбољу костимографију, партнерску игру и награду за најбољу глумицу“, каже Ђоковић.

Ђоковић сматра да су ове представе подигле Студентско позориште Пале на ниво једног од најквалитетнијих аматерских позоришта у Републици Српској.

Од фестивала на којима су наступили у протеклој 2018. години, Ђоковић издваја Мостар и Бугојно, гдје су на оба освојили награде за најбољу партнерску игру и награда за храброст, због представе „186. степеник“, односно најиграније представе која је изведена више од тридесет пута.

Међу најиграније представе до сада убрајају се и представе „Само за твоје уши“, „Вечерас Нушић прича“, „Краљевски фестивал“, „Кафана блуз“, „Маратонци трче почасни круг“ у женској изведби и друге.

„У посљедњих мјесец и по дана извели смо четири представе. Идеја је била да се 2019. година почне „ударнички“ и тако смо почели радити“, истиче Ђоковић и додаје да су реализацијом манифестације „Позориште на длану“ одлучили да прикупе новац за рад на наредним позоришним комадима.

„Представе „186. степеник“, „Вечерас Нушић прича“ и „Само за твоје уши“ смо играли у размаку од 30 дана и сваки пут је на наше одушевљење, а помало и на чуђење, била препуна сала“, каже Ђоковић.

Публика у Палама би ускоро требала да погледа премијерно извођење нове представе у којој Вељко Ђоковић и Немања Поповић играју главне улоге, а ради се представи „Вечера будала“ по тексту Франсиса Вебера.

„То је црна комедија и комедија аспурда. Сиже приче је да постоји друштво у Француској, које сваке сриједе зове по једну будалу на вечеру да би га исмијавали и онда се такмиче чија будала ће бити најбоља“, појашњава Ђоковић.

Као могући термин представе, Ђоковић наводи термин између 20. и 25. маја, а за сада, а том представом намјеравају да конкуришу за неки од фестивала у овој години.

Најзначајнији дио кад је у питању Студентско позориште Пале биће у октобру ове године, када ће бити прослављено 10 година рада позоришта и труда његових чланова.

Ђоковић сматра да је учинак Студентског позоришта Пале до сада тај да је оно промијенило начин на који људи перципирају културу у овом мјесту, нарочито на свијет позоришта и представа.

Како каже, радује га то што све већи број младих долази у позориште, гледа представе и то што Паљани имају успјешно позориште, које треба да служи на понос грађана и глумаца који у њему раде и залажу се за његов успјех и трајност.

Аутор: Миљан Рашевић

 

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име