Судској полицији забрањено да преузме оптужене за убиство полицајаца без медицинске документације

1
1977

Предсједник Врховног суда Федерације БиХ Милорад Новковић донио је наредбу којом је забранио Судској полицији ФБиХ да од припадника МУП-а Кантона Сарајево преузима лица ухапшена у оквиру истраге о убиству два полицајца, без медицинске документације, сазнаје портал “Дневно”.

Наредба је услиједила након што је овај портал објавио узнемирујуће фотографије брутално испребијаних лица која су била приведена, а потом испитивана, мучена и испребијана од припадника МУП-а Кантона Сарајево.

Исти извор наводи да је адвокат Бојан Веселиновић поднио Тужилаштву Кантона Сарајево кривичну пријаву против припадника МУП-а Кантона Сарајево због постојања основа сумње да су починили кривична дијела наношење тешке тјелесне повреде, злоупотреба положаја или овлаштења, несавјестан рад у служби, а све у вези са кривичним дјелом саучесништво.

Адвокат је поднио пријаве у име приведених Милоша Обрадова, Стефана Самарџије и Срђана Соколовића.

Према сазнањима овог портала, сарајевска полиција брутално је претукла и Славена Дакића, који је ухапшен због кривичног дјела тешка крађа и спречавање доказивања кривичног дјела.

Након објаве слика и информација о бруталном пребијању Срба по вјерској и националној основи од припадника МУП-а Кантона Сарајево, многи су се почели ограђивати од поступака својих колега, напомињући да њихово поступање не представља ни чин, ни став њих самих.

Исти извор наводи да је, након вијести о бруталном пребијању лица приведених у акцији након убиства два полицајца који су потом пуштени на слободу, један од начелника Сипе позвао полицијског комесара Мевлудина Халиловића и упитао га шта су то људима урадили, те најавио да ће против њега поднијети кривичну пријаву.

Халиловић се још није огласио поводом навода да су ухапшени мучени.

Професионална и правосудна заједница такође је згрожена поступањима припадника МУП-а Канатона Сарајево, поручујући да се у овом случају може говорити о кршењу Члана три Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода у којем је наведено да у току поступка нико нема право да буде подвргнут мучењу, нечовјечном и понижавајућем третману.

1 коментар

  1. Sva lica privedena u ovoj istrazi su od ranije poznata policiji, i protiv vecine njih se vodi krivicni postupak u okviru akcije “Volan”.

    Takodje neupitno je ponasanje tih lica u svojim gradovima. Da li iko reaguje kada ta lica prebijaju obicne gradjane? Ili se gradjanima savjetuje da radi vlastite dobrobiti precute i odustanu od podizanja bilo kakve optuznice.

    Nazalost ovo je drzava gdje su kriminalci mnogo vise zasticeni od obicnih ljudi, i sam sistem ih stiti. Tako da mi je izuzetno drago sto su dobili dobre batine, i nadam se da ce dobiti jos vece.

    VAZNO: Svi mi gradjani znamo ko su kriminalci u nasim gradovima. Znamo koje lokale i koje gradnje drze. Sigurno da mi nemamo moc da ih kaznimo, ali imamo da ih bojkotujemo. Ako zelimo iole bolju drzavu, podjimo od sebe, bojkotujmo kriminalce. Nemojmo ici u njihove kafice/klubove/pekare/podrume pice ili sta god da imaju.
    Tek kada razvijemo taj nivo svijesti mozemo nesto ocekivati.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име