Сутра почиње обиљежавање Светог Пантелејмона у Хан Пијеску

0
605

Отварањем изложбе славских колача, ручних радова, сувенира и старих народних ношњи, сутра ће на Хан Пијеску почети културни дио програма обиљежавања Светог Пантелејмона – Дана општине Хан Пијесак.

Изложба ће бити отворена у 11.00 часова у Парохијском дому.

Из Организационог одбора за обиљежавање 9. августа Светог Пантелејмона – Дана и крсне славе општине Хан Пијесак и православног храма у овом мјесту, навели су да је за сутра у 16.00 часова планиран дефиле културно-умјетничких друштава.

У дефилеу ће учествовати Културно-умјетничко друштво /КУД/ `Крушик-Пластика` из Осечине, КУД `Свети Ђорђе` из Шековића, КУД `Младост` из Пецке и КУД `Карађорђе` са Хан Пијеска“, рекла је Срни предсједник Скупштине општине Хан Пијесак Михаела Томовић.

Она је истакла да ће, након дефилеа услиједити смотра културно-умјетничких друштава у порти Цркве Светог Пантелејмона, од 16.30 часова, када ће се публици свако друштво представити кореографијама. Вечерња служба у овом храму почеће од 18.00 часова.

Свечана академија посвећена Дану општине заказана је у 20.00 часова у Дому културе.

“На овој академији, `круни` културних садржаја у част Светог Пантелејмона, наступиће извођачи древне српске и балканске музике, браћа Ратко и Радиша Теофиловић, хор Филозофског факултета са Пала, пјесник Миланко Боровчанин Ромсок и народни гуслари Радивоје Витомир и Милан Нинковић“, навели су из организационог одбора.

На Дан општине Хан Пијесак, 9. августа, у 9.00 часова биће служен парастос погинулим припадницима Војске Републике Српске у Спомен-соби, а потом ће услиједити полагање вијенаца на Централни споменик у градском насељу посвећен погинулим српским борцима у одбрамбено-отаџбинском рату.

Света литургија у част Светог Пантелејмона почеће у 10.00 часова, а ломљење славског колача у 11.30 часова.

У спортском дијелу програма обиљежавања, одржани су турнири у фудбалу и уличном баскету.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име