Све о камерама за видео надзор

0
1092

Када неко помене видео надзор, прво што већини људи падне на памет су камере за видео надзор. Логично је да су оне прва асоцијација за видео надзор јер оне су највидљивије и многи чак и не знају шта све постоји иза „паравана“.

Зато ћемо овде покушати да објаснимо разлике између камера и њихову подјелу, како се напајају и под којим угловима снимају, али и шта значе ознаке IP и IR.

Такође ћемо навести главне карактеристике на које требате обратити пажњу приликом одабира тј. куповине камера за видео надзор.

Идемо редом…

Чему служе и како раде камере за видео надзор?

Задатак надзорне камере је да оно што „види“ и пренесе до дигиталног рекордера – снимача. Дакле, оне представљају очи система. Да би као резултат имали видео или фотографију са што бољом резолуцијом, односно што јаснију и чистију слику потребно је да камере за видео надзор посједују одређени квалитет, поготово ако се ради о снимању у мраку.

Савремене дигиталне камере слику добијају помоћу микрочипа типа CMOS или три CCD. У питању су три CCD чипа од којих сваки обрађује једну од три основне боје, а постоје и јефтиније алтернативне врсте. Микрочип дигитализује добијену слику. То значи да дефинише хоризонталну и вертикалну позицију сваке тачке, односно пиксела на слици, затим нијансу боје и интензитет освијетљености.

Да би добили видео потребно је минимум 25 слика или фрејмова у секунди како би видео био иоле добар (да не би било сјецкања, већ да буде флуидно). Камере за видео надзор снимају одређен број слика у секунди (у зависности од могућности апарата) и складиштe их на одређени медиј, најчешће хард диск унутар снимача одакле се касније репродукује на неки излазни уређај – монитор, ТВ или екран паметног телефона.

Камере за видео надзор су једна од најважнијих компоненти система за видео надзор.

Подјела камера за видео надзор

Камере за видео надзор се могу подијелити према намјени, функционалности, квалитету и материјалу од ког су направљене. Постоји велики избор камера јер много је намјена, односно мјеста и ситуација у којима се употребљавају и потребно је да свака да свој максимум у одређеној ситуацији. Зато не треба брзати са доношењем одлуке које су адекватне за одређено рјешење већ се треба информисати и посавјетовати са стручњацима.

Разлике међу камерама постоје свакако, можемо их класификовати према намјени, материјалу од ког су направљене, спецификацији односно техничким могућностима. Али, колико год биле различите, неке ствари су свим камерама исте – потребне су за снимање видео садржаја, за функционисање им је потребан напон и кабл за пренос података. Све остале ствари се разликују.

На први поглед их разликујемо према облику, потом према намјени, затим материјалу и техничким могућностима.

Подјела према облику

Dome – куполастог односно овалног облика. У зависности од IP заштите коју посједују, могу се монтирати унутра или напољу. Једине су камере које могу бити антивандал (са заштитом од јаких удараца).

Bullet – цјевастог облика. Могу се монтирати унутра или напољу, зависи колики ниво IP заштите посједују.

Cube –  коцкастог облика. Налазе се на носачу и углавном се монтирају унутра.

PTZ – скраћеница “pan, tilt, zoom”. Имају могућност управљања путем управљачке конзоле, тако да обично имају кружни облик и направљене су тако да могу да се окрену ка сваком углу.

Box – ове камере предвиђају додатно спољашње кућиште, а монтирају се само унутра

Подјела према намјени

Што се намјене тиче, ту камере за видео надзор можемо подијелити на више начина према околини и потребама у простору: ноћне/дневне, спољашње/унутрашње, усмјерене/кружне, отпорне/неотпорне на ударце.

Све зависи од потребе и самог мјеста које ће камере да снимају.

Свуда су углавном потребне оне које имају могућност снимања и у мраку, тако да што се тога тиче код новијих врста преовладавају управо такве.

Затим, постоје камере за видео надзор за унутрашњу и спољашњу употребу, ту се мисли на саму издржљивост и отпорност камера на спољашње утицаје (киша, снијег, температура, вјетар) али и на естетику и прилагођавање у простору.

Усмјерене камере покривају одређни простор који је ограничених димензија док кружне могу снимати цијели угао неког објекта и захватати много више простора.

Постоје мјеста гдје је потребно да камере буду екстремно издржљиве и отпорне на ударце и остале утицаје, дакле ако постоји потреба за тим треба се одлучити за овакве надзорне камере јер је боље платити у старту мало више него касније дупло.

Подјела према материјалу

Материјал од ког су камере за видео надзор направљене зависи управо од њихове намјене. Најбројније су оне чије је кућиште пластично. Ту постоји више врста пластичног материјала од ког су израђене, од најјефтиније пластике од које се производе повољније врсте камера које се углавном не употребљавају у професионалне сврхе до оних са веома квалитетном пластиком одличне чврстоће и фине израде.

Ако је ипак потребно да камере за видео надзор могу да издрже неки ударац или јачи спољашњи утицај, онда се њихово кућиште прави од алуминијума. Оне су много отпорније и дуговјечније.

Подјела према техничким могућностима

Када се одлучите да уложите у свој видео надзор размишљате како да купите ону праву опрему, да не дате превише пара, а да ипак добијете оно што сте замислили. Спецификација камере за видео надзор говори и о њеним могућностима.

Свима је као крајњи резултат потребан што квалитетнији видео снимак или фотографија. Али није свима неопходно да могу да прочитају који су апоени новчанице у рукама човјека на 10 метара од камере. Дакле, купују према потребама (уколико немате вишка пара и баш сте одлучили да потрошите на скупоцјене типове камера за видео надзор).

Како се напајају камере за видео надзор?

Да би радила, свакој камери је неопходно напајање, односно извор електричне енергије. Аналогне HD камере имају потребу за напајањем одвојено од преноса сигнала, дакле неопходан је исправљач који снижава напон на одговарајући за баш ту камеру и путем кабла за напајање се доводи напон на одговарајући прикључак.

Најчешће се користе се RG59 коаксијални каблови који на себи имају и парицу за напајање, тако да се практично провлачи један кабл за двије намјене.

IP камере су са снимачем повезане преко UTP мрежног кабла. Овај кабл у себи садржи 4 парице (четири пара по двије уплетене жице). Код њих постоји могућност да се једна парица искористи за довођење напона на камеру.

У том случају неопходно је и да снимач има PoE излазе. Ово је велика предност јер се штеди на материјалу, односно каблу, а и приликом самог конструисања система не мора да се води рачуна о извору напајања и провлачењу још једног кабла.

Главне карактеристике које треба гледати приликом куповине

Резолуција – број пиксела који се налазе на екрану приликом приказа слике. Што већа резолуција то боље.

Ноћни режим рада – да ли камера може да прави добре ноћне снимке и до колико метара удаљености.

Водоотпорност – да ли је камера водоотпорна и у којој мјери. Ово је нарочито важно за спољашњу употребу.

Материјал израде – од ког материјала је кућиште камере направљено, јер од тога зависи издржљивост.

Димензије – у зависности од ситуације коју имате у простору и потребе да камера буде/не буде дискретна.

Објективи и углови снимања камере?

Када се ради о углу под којим камере треба да снимају, ту постоје одређена правила али углавном је то индивидуална ствар и зависи од саме ситуације на терену.

Шаблони могу постојати евентуално код шаблонских зграда или великих магацина, односно простора гдје је приступачно поставити камере и јасно је откривен простор који треба надгледати. У свим осталим случајевима обично постоје неке препреке и разлози гдје и како треба поставити камере, а да буде што учинковитија.

Камере за видео надзор се производе са фиксним и варифокалним објективима. Фиксне се не могу помјерати док је варифокалне могуће ручно подешавати након монтирања саме камере, и на тај начин мијењати угао гледања.

На примјер, имате ситуацију да у радњи хоћете да надгледате касу јер се ту врши продаја и плаћање, а немате могућност да поставите камере баш онако како Вама одговара јер су тако постављени рафови и остали предмети.

У том случају поставите камере за видео надзор како можете и накнадно подешавајте угао тако да “гађају” тачно мјесто на каси које желите. Уколико Вам некад буде од важности неко друго мјесто, подесите сочиво тако да гледа на другу страну.

Фиксни објективи постоје са различитом жижном даљином. Углавном су величине 2.8, 3.6, 4, 6, 8, 12, 16mm. Правило у вези са жижном даљином гласи: што је мања жижна даљина то је веће поље покривености. Што се фиксних објектива тиче највише је у употреби 3.6mm жижна удаљеност, што резултује углом снимања ширине 72 степена. Код варифокалних објектива присутна је варијабилна жижна даљина: 3.5-8mm, 2.8-12mm, 6-15mm, итд. То значи да је могуће подешавати жижну даљину све док не подесимо камеру да снима онако како нам је потребно.

IP (Ingress Protection) – степен отпорности камере

Стандард којим се означава отпорност камера на спољне утицаје и воду назива се IP (Ingress Protection) и дефинисан је међународним стандардом EN 60529. Свака камера посједује IP ознаку и на ово треба обратити пажњу приликом куповине камера за видео надзор и ускладити потребе са спецификацијом.

Први број означава отпорност камере на упад ситних честица – прашине, а други број означава отпорност камере на течност, односно влагу.

Заштита од прашине

0 – без специјалне заштите

1 – заштита од чврстих објеката већих од 50mm

2 – заштита од чврстих објеката већих од 12.5mm

3 – заштита од чрстих објеката већих од 2.5mm

4 – заштита од чрстих објеката већих од 1mm

5 – заштита од продора прашине унутар опреме

6 – тотална заштита од продора прашине

Заштита од воде

0 – без специјалне заштите

1 – заштита од вертикалног капања

2 – заштита од капања

3 – заштита од прскања

4 – заштита од поливања

5 – заштита од воденог млаза

6 – заштита од воденог млаза већег притиска

IR (Infrared) камере за видео надзор 

Infrared свјетлост обухвата електромагнетно зрачење таласне дужине веће од таласне дужине видљиве црвене свјетлости, а мање од таласне дужине радиоталаса. Тај спектар таласа емитују загријана тијела и неки молекули када се нађу у пробуђеном стању.

Управо ово сазнање из свијета физике примјењено је у многим областима технике и технологије па тако и у изради камера за видео надзор. У камере су убачене IR диоде помоћу којих је камери омогућено снимање у мраку без додатног освјетљења. Домет снимања ових камера је од 10 до 50 метара, зависи од модела.

   

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име