Свих ТОП 500 суперрачунара на свијету ради на Linux-у

0
277
Sunway TaihuLight

Посљедња ранг листа 500 најбржих и најмоћнијих суперрачунара на свијету показала је оно што смо већ знали, а то је да Линуx и даље влада на том тржишту. Али, док је можда у прошлости остављао простор за неке друге оперативне системе, сад чини сто одсто удјела па се слободно може рећи и да је Linux „најбржи оперативни систем“ на свијету.

Откако се први пут појавио на тој престижној листи у јуну 1998. његова је популарност само расла јер се показао као изразито ефикасан оперативни систем у раду тако моћних рачунара, која захтијевају много енергије и моћи да би радили на жељени начин. Посљедњи који су одолијевали налетима Linux-a били су два суперрачунара из Кине, а радили су уз IBM-ов AIX, испали су из друштва ТОП 500 с почетком новембра.

А на њој је највише кинеских суперрачунара, њих 202 и то је осјетно више него 159 од прије шест мјесеци. На другом мјесту су Сједињене Америчке Државе с њих 144, а прије шест мјесеци имале су их 169. Тиме је по први пут Кина надмашила САД по питању броја суперрачунара на листи њих пет стотина.

Пад је очекиван јер Кина улаже много новца у вјештачку интелигенцију (AI), когнитивно рачунарство уопштено те анализу климатских процеса. За све то потребна је снага најјачих рачунара на свијету и зато се стотине и стотине милиона америчких долара слијевају за ове потребе.

Што се прва два мјеста тиче, промјена није било у односу на јун прошле године. И даље је најбржи кинески Sunway TaihuLight, највеће брзине 93 петафлопса. На другом је мјесту Tianhe-2 или MilkyWay-2, који достиже брзину од 33,8 петафлопса. Дакле, више је него видљиво колико Sunway TaihuLight бјежи конкуренцији.

Но, док су кинески генијалци већ стара прича, што не значи и нешто мање вриједна, Швајцарци су у првом плану ове године. Њихов рачунар Piz Daint покреће Cray XC50 систем и достиже брзину од 19,5 петафлопа. Такође, за то је заслужно 361.760 језгара. На примјер, TaihuLight их има 10,65 милиона, а Tianhe-2 3,12 милиона.

Ипак, IBM најављује одговор догодине – суперрачунар које може досегнути 200 петафлопса. И вјероватно ће такође бити на Linux-у…

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име