Свјетски дан пчеле: Сваке године све мање пчелињих друштава

0
553

У Републици Српској регистровано је само око 2.000 пчелара, а сваке године смањује се број пчелињих друштава због кориштења велике количине заштитних средстава за воће, ратарске и повртарске културе, рекла је Срни виши стручни сарадник у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Душка Слијепац Радаковић.

Она је навела да се у Српској не производе довољне количине пчелињих производа, те да се доста њих увози од којих су неки лажни.

Радаковићева, која је виши стручни сарадник за сточарство, додала је да на производњу пчелињих производа доста утичу и временски услови.

Према њеним ријечима, Министарство кроз своје стручне службе даје савјете и организује предавања за пчеларе, а основана је и Школа пчеларства у којој произвођачи могу проћи адекватну обуку.

Она је навела да су обезбијеђени и признати сертификати, те да је цијена обуке од 600 КМ веома повољна у односу на земље региона гдје износи и више од 1.000 КМ.

Радаковићева је напоменула да су прошле године повећани подстицаји који износе 4,50 КМ по кошници.

Она је поручила да је Министарство спремно да помогне произвођачима пчелињих производа, те најавила оснивање удружења пчелара параплегичара.

Поводом Свјетског дана пчеле, Савез удружења пчелара Републике Српске у сарадњи са Министарством организовало је данас у Бањалуци манифестацију “Један цвијет, једна пчела” на којем су учествовала дјеца предшколског узраста, ученици Средње пољопривредне школе, те Удружења пчелара Српске и Раничког културно-умјетничког друштва “Пелагић”.

“Република Српска је седма земља у свијету која се укључила у организовање овакве манифестације”, рекла је Радаковићева.

Циљ манифестације је упознавање грађана о значају пчеларства, као и о привредним користима пчела важних за живот човјека, односно пчелињим производима, те о индиректним користима пчеле, односно њеној улози као опрашивача која је 20 пута већа од директних користи за човјека.

Грађанима су подијељени леци, сјеме и саднице цвијећа да би им се указало на значај очувања пчелињег свијета.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име