Тајландски дјечаци: У пећини смо пили само воду

0
631
Фото: Tanjug/AP

Дванаест тајландских дјечака и њихов фудбалски тренер, који су прошле недјеље спасени из поплављене пећине, испричали су данас како су провели двије недјеље у мраку пећине, без хране пијући само воду.

Они су данас изашли из болнице и одржали прву конференцију за медије гдје су одговарали на питања новинара. Прије изласка пред медије одиграли су фудбал на импровизованом терену у просторији гдје је одржана конференција.

Дјечаци су рекли да су када су угледали рониоце осјетили “тренутак чуда”.

“Пили смо само воду”, рекао је један од дјечака по имену Те. Вода са зидова пећине је била чиста, додао је.

“Нисам имао снаге. Покушао сам да не размишљам о храни да не бих био још више гладан“, додао је млађи дјечак Титан.

Они су испричали да су мислили на своје родитеље, а један је додао да се плашио да се неће вратити кући и загрлити мајку.

Један од дјечака објаснио је да су ушли у пећину јер су хтјели да је истраже. Када су видјели да вода надолази схватили су да су заробљени.

“Морали смо да се поквасимо и пливамо. Сви знамо да пливамо и није истина да не знамо”, рекао је дјечак Аке и додао да послије фудбала одлазе на пливање.

Тренер је објаснио да су у пећини трагали за излазом и да су дјечаци покушавали да копају како би пронашли сигурно мјесто.

Доктор је рекао да су сви дјечаци били једнаког здравља и да се о томе ко ће први бити евакуисан одлучивало на лицу мјеста.

Сви дјечаци су се извинили својим родитељима које нису обавијестили да ће ући у пећину послије фудбалског тренинга.

“Знам да ће ме мама казнити”, рекао је један од њих упитан шта ће се десити кад оде кући.

Сви су изразили жаљење због рониоца који је настрадао док је их спасавао.

Према ријечима тренера, дјечаци су осећали да су они одговорни за његову смрт и патњу његове породице.

Љекари су раније данас саопштили да су дјечаци и њихов 25-годишњи тренер генерално доброг здравља, осим што имају мање инфекције, пренио је АП.

Љекар који је процјењивао њихово здрвље је изјавио да су показали снажан дух с обзиром да се били унутар пећине као и да су добили по три килограма и да су им резултати анализе крви добри, пренио је Ројтерс.

Тајландска влада одобрила је 45 минута за конференцију за новинаре а дјечацима су постављена пажљиво одабрана питања која су новинари унапријед доставили.

Званичници су замолили медије и јавност да поштују приватност дјечака након што су спасени, јер би, како су навели, изненадна медијска пажња могла да се одрази на њихово ментално здравље.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име