Тамне тачкице по врату, могу бити симптом опасног обољења

0
254

Уколико желите да сазнате нешто више о вашем здрављу, све што требате да урадите јесте да погледате ваш врат јер црни кругови или тачкице које су се овдје изненада појавиле могу да указују на то да се борите са дијабетесом или полицистичним јајницима.

У најгорем случају може да буде симптом рака. Технички назив за ове тачкице је “ацантхосис нигрицанс”. Постоји више разлога зашто се ове тачкице на врату јављају.

Можете их примијетити чешће код људи који су гојазни. Симптоми могу да указују и на присуство обољења дијабетеса типа 2 или повећани ризик од ове болести. Могу да буду и симптом дисбаланса хормона, или посљедица конзумирања одређених лијекова као што су стероиди и контрацептивне пилуле.

Кушингов синдром, синдром полицистичних јајника или неактивна штитна жлијезда такође су дијагностиковани људима који су имали ове тачкице по врату.

У ријетким и најопаснијим случајевима ове тачкице могу да указују и на рак стомака. Примијетите ли овакву тамну пигментацију по врату најбоље би било да посетите љекара.

Иако је најчешће потпуно безопасно и безазлено, најбоље је да се свака промјена буде провјерена од стране љекара. Уколико љекар није сигуран шта их узрокује, бићете послати да урадите неке додатне анализе.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име