Теквондо клуб „Романија“: Успјешна спортска породица која траје већ 26 година

1
393

Теквондо клуб „Романија“ један је од најстаријих паљанских спортских клубова. Основан је 1. октобра 1993. године, у тешким ратним временима, гдје је одмах по оснивању, теквондо привукао пажњу великог броја дјеце и омладине.

Дугогодишњи тренер Теквондо клуба „Романија“ и један од људи који су од првих дана уз овај клуб, Драгиша Станишић, у разговору за Катеру каже да је идеја о оснивању клуба дошла од стране Мирослава Вуковића, човјека који је први донио црни појас у теквондоу у БиХ.

Станишић каже да је оснивање Теквондо клуба „Романија“ био један од начина да се дјеца у том тешком и опасном времену склоне са улице, активирају у спорту и скрену пажњу од свакодневнице.

„Заинтересованост је била огромна, нисмо сви могли ни да станемо у салу ски клуба, гдје смо тренирали. Скоро је био дупли круг око терена, јер нисмо могли сви да стојимо у истој врсти“, каже Станишић и истиче да је бројност клуба у тим првим мјесецима прелазила и више од 300 чланова.

Популарност и интересовање за бављењем теквондо спортом у Републици Српској тих година нагло се ширила, а иако је период сам по себи био изузетно тежак, основци и средњошколци су пунили спортске сале и жељели да науче прве кораке и основне вјештине у овом спорту.

Прво такмичење на којем су такмичари Теквондо клуба „Романија“ наступили било је Првенство Републике Српске у мају 1995. године у Зворнику, одакле су Паљани однијели највише медаља и гдје су проглашени најуспјешнијим клубом.

 „Ми смо до 1999. године важили за најјачи клуб на овим просторима и комплетну репрезентацију Републике Српске чинили су такмичари нашег клуба у то вријеме. Године 1997. били смо екипни прваци Српске, а да при том ниједан наш такмичар није изгубио ниједну борбу на цијелом такмичењу“, истиче Станишић.

Теквондоисти „Романије“ наставили су успјешно да нижу нове успјехе и освајају бројне медаље и пехаре, а Станишић посебно издваја сребро које је на Европском јуниорском првенству 1997. године у Пољској освојио Радомир Каблар.

Поред Каблара, којег Станишић сматра једним од најбољих бораца који је икад постојао у овом клубу и спорту у Републици Српској, издвајају се и Мирослав Зековић, вишеструки првак бивше Југославије, Балкана и Српске, Александра Војводић, учесница СП у Индији и Европског јуниорског првенства у Пољској, те имена попут Славенка Игњића, Александра Зековића, Радомира Самарџића, Радета Лончара, Валентине Коњокрад и бројних других.

„Данас тренутно број такмичара варира, у клубу влада здрава атмосфера и здрав однос тренера према такмичарима. Тренутан број чланова клуба је сада између 35 и 40“, каже Станишић и међу њима за најбоље тренутно издваја Богдана Југовића и Саву Драгаша.

„Богдан Југовић је велики потенцијал, успјешан такмичар, наравно уз три године млађег Саву Драгаша. Вишеструки су прваци Републике Српске и БиХ и освајачи међународних турнира у региону“, истиче Станишић.

Према његовим ријечима, претходна 2018. година, била је једна од „најплоднијих“ година за Теквондо клуб „Романија“.

„Кад кажем „плодна“ мислим на то што смо приливом нових чланова створили нове такмичаре, тако да се повећава тај број такмичара које имају интересовање да иду на такмичења. Из године у годину растемо, што се тиче и броја такмичара и броја освојених медаља“, каже Станишић и додаје да су теквондоисти „Романије“ на прошлогодишњем првенству Српске освојили преко 20 медаља.

„Ове године смо почели одлично и већ смо учествовали на два такмичења, попут „Србија опена“, гдје смо освојили више од десет медаља, те на „Босна опену“ у Прњавору, гдје смо освојили 12 медаља“, додаје Станишић.

Станишић каже да Теквондо клуб „Романија“ има добру сарадњу са руководствима општине Пале и градом Источно Сарајево, као што је то имала увијек до сад, иако финансијска помоћ, предвиђена буџетом општине, није довољна за цијелу годину.

„Надам се да ће се, на основу резултата које остваримо у овој години, то промијенити и да ћемо од општине добити већа новчана средства из буџета“, каже Станишић.

Током ове године, њих очекује Првенство БиХ у олимпијској верзији теквондоа, Куп БиХ у Приједору, Првенство Републике Српске у традиционалном теквондоу у Лакташи, Првенство БиХ у олимпијској верзији теквондоа у Добоју, Гран при у Зворнику, Првенство БиХ које ће се одржати на Палама, 8. јуна, те Европско првенство у Сарајеву, као круна свих такмичења из овог спорта гдје ће такмичари „Романије“ наступити.

БиХ на поменутом првенству Европе, као и Пале и „Романију“ представљаће тренутно најуспјешнији такмичар клуба Богдан Југовић.

Функцију предсједника Теквондо клуба „Романија“ врши Младен Драгаш, који је уједно и помоћник нашег данашњег саговорника, главног тренера клуба Драгише Станишића.
Аутор: Миљан Рашевић

 

1 коментар

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име