Телефон међу најчешћим узроцима удеса

0
100
Фото: Независне

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић рекао је данас у Бањалуци да статистички подаци показују да је кориштење мобилног телефона један од најчешћих узрока саобраћајних удеса, те апеловао на возаче да воде рачуна о безбједности саобраћаја.

Трнинић, који је присуствовао представљању ауто-симулатора који на јединствен начин приказује опасност од кориштења телефона у вожњи, чиме је озваничен почетак кампање “Један позив мијења све – не користи телефон док возиш”, указао је на значај одговорног понашања у саобраћају, али и поштовања законских прописа.

“Грађанима смо омогућили да на симулатору виде какве су то посљедице ако користе телефон у вожњи, јер само ако возач скрене поглед са пута на мобилни телефон при брзини од 50 километара на час, он је већ прешао 50 метара”, рекао је Трнинић новинарима.

Он је упозорио да се за тако кратко вријеме може десити свашта, те изразио наду да ће ова акција допринијети да се грађанима подигне свијест о овим опасностима.

Генерани секретар Ауто-мото савеза Републике Српске Ранко Бабић истакао је значај кампање, чији је циљ да возачима скрене пажњу на опасност од неправилног кориштења телефона у вожњи, као и других техничких помагала.

“Подаци показују да је од око 37.000 возача њих 10 одсто користило мобилне телефоне, од којих су четири одсто то чинили мушкарци, а шест одсто жене”, рекао је Бабић.

Генерални директор компаније “М:тел” Марко Лопичић позвао је све кориснике мобилних телефона да озбиљно схвате опасности које вребају при кориштењу ових уређаја током вожње.

“Компанија ‘М:тел’ бави се телекомуникационим услугама, али апелујем на све грађане да не користе телефон у вожњи, јер нема ништа вредније од људског живота”, рекао је Лопичић.

Кампању реализује компанија “М:тел” уз подршку Министарства саобраћаја и веза Републике Српске, Агенције за безбједност саобраћаја Српске и Ауто-мото савеза Српске и трајаће четири мјесеца.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име