Тест: Huawei P10 Lite (видео)

0
1364

Lite, Compact, Mini и слични модели, најчешће нешто мањи пратиоци флегшип уређаја многих произвођача, једно вријеме били су прави хит. Од Samsung-а и HTC-а, преко Sony-а и LG-а, до ZTE-а и Huawei-а, многе компаније су форсирале овај тренд, да би он у једном тренутно значајно успорио. Тако данас рецимо Samsung нема више Mini моделе своје Galaxy S серије (мада излазе по 2 флегшип модела годишње), као ни LG, а ни многи други. Једноставно су сегментацију својих модела поставили другачије и остали при томе.

Ипак, Huawei се није “предао” – P серија представља мејнстрим водеће моделе, стандарднијих димензија (спрам Mate серије, коју чине фаблети), и у њој се већ годинама нађе и по један Lite модел.

Рецепт је врло једноставан: “млађи” брат флегшипа добије нешто слабији хардвер, у виду чипсета средње класе и “класичне” камере без специјалних ефеката резервисаних за скупље моделе, али изгледом бива довољно сличан да их је могуће помијешати; највећа разлика буде управо везана за ставку која је већини купаца најчешће основни критеријум – наравно, мислимо на цијену.

Показало се у претходних пар година да је оваква поставка функционисала врло добро: Lite модели су били довољно добри да “покрију” захтјеве велике већине корисника, посебно ако се манемо помодарства и држимо истинских, реалних потреба, а цијена је омогућила да буду доступни широком аудиторијуму. Најзад, продајни резултати су потврдили да се ради о стабилној пословној идеји, па не чуди да је Huawei наставио тренд.

Штавише, чини нам се да је ове године – свјесно или несвјесно – Huawei отишао и корак даље. Конкретно, чини нам се да је разлика између P10 и његовог Lite модела мања него икад, што ће рећи да је P10 Lite врло способан смартфон – и поред остајања у цјеновном рангу својих претходника. Њихови квалитeти такође нису били прошли незапажено, па вјерујемо да ће и P10 Lite лако наћи пут до корисника.

Иако у имену носи и његово наслијеђе, мање ће га корисника поредити са моделом P10 – више ће компарација бити са његовим директним претходником, P9 Lite, који се заиста одлично показао претходне године, као врло избалансиран телефон приступачне цијене. Продајни резултати су то и потврдили.

Међутим, знали су у Huawei-у да ће ретко ко хтети да узме нови модел поред старог ако напредак није видљив, те су многа поља унаприједили, направивши и од P10 Lite врло примамљив уређај. Прије свега, прикладан, штедљив чипсет „вози“ све операције на телефону у једном течном маниру, док верзије са 4 GB RAM-а и 64 GB интерне меморије готово да задиру у домен луксуза. Камера је такође врло способна, а уз минорне софтверске исправке – могла би поштено да залази и у виши ранг. Аутономија такође задовољава потребе вјероватно свих корисника који траже телефон из класе којој P10 Lite припада, а софтвер већ традиционално нуди толико подешавања да не постоји нешто што корисник не би могао себи да прилагоди.

И, закључак се намеће и сам: иста формула успјеха је примјењена још једном, те пред собом имамо модел који нема видљивих слабих тачака, у свим областим нуди много – понегдје и неочекивано много. Како купци у сегменту телефона средње класе не очекују неке посебне „fancy“ опције, него превасходно да све оно круцијално добро ради – то са P10 Lite и добијају, а и бонус приде. Стога, дјелује да купци имају нови хит на тржишту пред собом…

 

 

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име