Титов “стан духова” на продаји за вртоглавих 50 милиона долара

0
196

Једна од посљедњих њујоршких резиденција из Златног доба Америке, с веома богатом историјом, продаје се за 50 милиона долара.

Неркретнину је огласила агенција “Даглас Елиман” (Douglas Elliman Realestate).

Градска кућа на Петој Авенији на Aper Ist Sajdu на Менхетну саграђена је 1905, а пројектовала је компанија која је градила и познату Гранд Централ станицу. Имала је 32 собе, осам куптила и два лифта, пише Дејли Мејл.

Док је била у власништву породице Вандербилт у њој се ништа није мењало, све док власник није постала бивша Југославија која ју је купатила 1946. године, одмах након Другог свјетског рата.

У пентхаусу површине око 1800 квадратних метара, у прозоре који су били окренути према Централ Парку уграђена су стакла која отпорна на метке, а посљедњи спрат осигуран је Фарадејевим кавезом како прислушни уређаји не би могли да раде унутар куће.

Током хладног рата, југословенски вођа Јосип Броз Тито склонио се на ову адресу након неуспјешног покушаја атентата у Волрорф Асториа хотелу 1963. године, кад је био у посети Америци, на позив Џона Кенедија, рекао је Тристан Харпер из Даглас Елимана.

Бијели мермер

Зграда је изграђена 1905. године за њујоршког брокера Роберта Ливингстона Бекмана, који је касније постао гувернер Роуд Ајленда, за 60.000 долара. Степениште и подови обложени су бијелим мермером, урађени су велики мурал ии декоративна дрвенарија која је наводно донета из Француске и потичу из једног опљачканог дворца.

Зграда се градила у вријеме америчког Златног доба, кад су се стварале многе богате америчке династије, па су своје домове градили тако да личе на француске дворце.

Емили Тхорн Вандербилт Слоун Вајт, унука Корнелијуса Вандербилта који је своје богатство изградио на жељезници и бродовима и њен супруг Хенри Вајт уселили су се у резиденцију након што су ју откупили за 450.000 долара 1925. године.

Емили је стан украсила са још више екстравагантних детаља, попут златних анђелчића на плафону трпезарије и муралимима с мотивима истих тих анђелчића на плафону салона.

Никад није преспавао

Али након њене смрти у јулу 1946. године, Република Југославија је купила некретнину за 300.000 долара, захваљујући наглом паду цијена на тржишту. Користила ју је као своју амбасаду.

Тито је 1961. године у овом пентхаусу приредио пријем за челнике Египта, Гане, Индије и Индонезије, и у њој су се стварали планови за оснивање Покрета несврстаних. У подножју степеништа, 1975. године, постављена је бомба која оштетила први спрат зграде и разбила прозоре.

Две године касније, тројица наоружаних хрватских националиста упали су у зграду и упуцали једну особу у стомак. Натерти бивше државе да се договоре око продаје овог пентхауса није било лако.

Стан у елитној четврти пропадао је посљедњих 25 година, откако га је напустио посљедњи амбасадор СФРЈ.

Због тога су га називали Титовим “станом духова”.

“Тито никад није ни преспавао у њему”, рекао је посљедњи станар овог пентхауса након продаје, некадашњи југословенски амбасадор Дарко Шиловић.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име