Десет жена које су промијениле свијет

0
379

Женски род и његова храброст и одлучност вијековима су довођене у питање, али су зато упоредо с тим небројено жена упорно оспоравало ту тврдњу. Тешко је набројати које су све жене допринијеле да данас боље живимо јер их је веома много, али сљедећих десет су ипак оставиле највећи печат на данашње човјечанство.

Флоренс Најтингејл (Florence Nightingale)

Мајка свих медицинских сестара, отворила је прву службу за медицинске сестре и увела значајне реформе у санитетску службу, показала колико је хигијена важна за негу рањеника и болесника и на тај начин спасила хиљаде и хиљаде невољника. У њену част, 12. маја сваке године, на дан њеног рођења, обиљежава се Свјетски дан медицинских сестара.

Флоренс Најтингејл (Florence Nightingale)

Мери Шели (Mary Wollenscraft Shelley)

Након што је написала чувени роман “Франкештајн” (Frankestain), који је био веома шокантан за то вријеме, покренула је многе моралне дискусије на тему науке и поретка самог свијета у коме живимо. Утицај њеног књижевног чеда и данас се може примјетити, нарочито када се помену теме клонирања и генетског инжењеринга.

Мери Шели (Mary Wollenscraft Shelley)

Марија Кири (Marie Curie) 

Пионир истраживања радиоактивних елемената и утицаја радијације. Прва особа која је освојила двије Нобелове награде. Захвајући њој разумемо штетне утицаје радијације, али и оне корисне, попут њеног коришћења у медицини и археологији.

Марија Кири (Marie Curie)

Емелин Панкхерст (Emmeline Pankhurst)

Велики борац за женска права и један од оснивача Социјално-политичке уније жена, обезбиједила је женама у Британији право гласа 1919. године. Убијена је током једног од протеста. Нажалост, чак и данас, жене немају право гласа у многим земљама.

Емелин Панкхерст (Emmeline Pankhurst)

Амелија Ерхарт (Amelia Earhart)

Жена визионар, америчка авијатичарка и друга особа која је сама прелетјела Атлантик. Доказала је да жене нису само домаћице и мајке, већ да такође могу бити истраживачи и авантуристи. Нестала је током првог покушаја да пређе пут око света 1937. године.

Амелија Ерхарт (Amelia Earhart)

Еленор Рузвелт (Eleanor Roosevelt)

Веома способна прва дама, супруга америчког предсједника Френклина Рузвелта (Franklin Roosvelt), помогла је оснивање Уједињених Нација и састављање декларације о људским правима, што ће током деценија касније бити од великог значаја цијелом човјечанству.

Еленор Рузвелт (Eleanor Roosevelt)

Мајка Тереза (Agnesë Gonxhe Bojaxhiu)

Жена огромног срца, часна сестра и мисионар, научила нас је многим важним лекцијама о животу, миру, поштењу и љубави и захваљујући својој безграничној несебичности изазивала је дубоко дивљење и поштовање широм свијета. Спасила је многе сиромашне, гладне и болесне од сигурне смрти и добила Нобелову награду за мир 1979. године.

Мајка Тереза (Agnesë Gonxhe Bojaxhiu)

Роза Паркс (Rosa Louise Parks)

Једна од највећих икона борбе за грађанска права америчких црнаца током педесетих година прошлог вијека. Ова смјела кројачица једноставно није жељела да се повинује сегрегацијским законима и одбила је да пређе у задњи дио аутобуса и уступи мјесто бјелцу. Била је кажњена, али њен подвиг је изазвао чувени бојкот аутобуса и отворио врата даљој борби за једнака права црнаца и бјелаца.

Роза Паркс (Rosa Louise Parks)

Аун Сан Су Ћи (Aung San Suu Kyi)

Ћерка бурманског (мијанмарског) генерала. Највећи је борац и активисткиња за права и демократске изборе у Бурми (Мијанмару). Иако је тек недавно пуштена из кућног притвора, гдје је провела скоро деценију, њено достајанство и воља и жеља за мирним протестима никада нису били пољуљани. Добила је Нобелову награду за мир. Године 2011. снимљен је филм “Дама” (The Lady) у режији Лука Бесона (Luc Besson) инспирисан њеним животом.

Аун Сан Су Ћи (Aung San Suu Kyi)

Опра Винфри (Oprah Winfrey)

О највећој телевизијској диви и једној од најбогатијих жена свијета скоро све се зна, али оно најважније што смо научили од Опре током свих ових година јесте да, упркос скромном порјеклу, упорним радом и талентом, можемо промијенити свијет. Опра је такође један од највећих свјетских хумантарних активиста и неко ко свијету скреће пажњу на веома важне ставке.

Опра Винфри (Oprah Winfrey)

 

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име