Традиционални Васкршњи концерт уз групу ”Легенде” одржан у Илијашу

0
596

Традиционални Васкршњи концерт који организује илијашка Парохија, у сарадњи са општином Илијаш, Министарством за избјегла и расељена лица ФБиХ, општинама Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа, те Драганом Остојићем испред пекаре ”Златно зрно”, уприличен је у Културно-спортском центру Илијаш.

За културно-забавни програм побринула се група ”Легенде” из Београда, која иза себе има преко хиљаду одржаних концерата широм свијета, а госте је почастила својим хитовима ”Не веруј”, ”Четрдесете” и многим другим. Присутним гостима на почетку се обратио свештеник Божидар Тановић, парох илијашки који се захвалио свима који су омогућили одржавање концерта, истакавши да је одлика Васкрса људство, те како бити и остати човјек.

”Васкршњи празници су дани када прослављамо рађање новог живота, када се слави побједа живота над смрћу, када је Господ из своје свеколике љубави жртвовао сам себе, добровољно страдао на крсту како би људима даривао царство небеско и живот вјечни. Као што се сам Господ из љубави жртвовао, тако је и наша дужност и обавеза, како би били људи, морамо да ширимо љубав и да живимо у љубави, јер је љубав та која је покретач и основа живота. То је оно што уистину чини човјека човјеком, што га испуњава и то је одлика људства. Ми смо на овај начин жељели да са свим грађанима Илијаша, како православним, тако и свим другим припадницима вјероисповјести и конфесија прославимо васкрсење нашег Исуса Криста. Вечерас наступа група ”Легенде” из Београда. Овај концерт смо организовали у сарадњи са општином Илијаш, Министарством за избјегла и расељена лица ФБиХ, општинама Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа, те нашим пријатељем Драганом Остојићем испред пекаре ”Златно зрно”. Захваљујем се свима који су помогли да се овај пројекат реализује, као и свим добрим људима који љубав носе у себи”, поручио је Свештеник Божидар Тановић, парох илијашки.

Традиционални суорганизатор Васкршњег концерта је и општина Илијаш. Начелник Акиф Фазлић, присуствовао је концерту пославши тако поруку мира и суживота који младе генерације требају да наслиједе и његују. Такође је нагласио и најбитнију улогу, ону пароха илијашког који је својим доласком покренуо низ активности за становнике српске националности у овој општини.

”Ово је трећа година како организујемо Васкршњи концерт у Илијашу, поставили смо једну традицију, те заиста желимо и на овај начин да градимо нешто што јесте будућност и Илијаша и Босне и Херцеговине. Желимо да изграђујемо на цивилизацијским основама наше друштво, а то је једна врста поруке са овог концерта. Ја прије свега желим истаћи најбитнију улогу, а то је улога нашег пароха илијашког Божидара Тановића, који је својим доласком покренуо низ активности које су везане са становништво српске националности, гдје смо кроз пројекте и обнове за цркве, дошли на један ниво културних догађаја. Ми немамо организовано просвјетно друштво у Илијашу, али ипак правим активностима успјевамо на један посебан начин да привучемо, не само грађане православне вјероисповијести, него да направимо један концерт који прије свега треба да носи поруку да живимо толико близу једни уз друге, да нас живот упућује на сарадњу између нас и да сарадња треба да допринесе просперитету свих нас, а прије свега младим генерацијама”, истакао је општински начелник.

Министарство за избјегла и расељена лица ФБиХ, такође је помогло при организацији Васкршњег концерта, желећи тако подстаћи одржив повратак становника српске националности. Здравко Бељо, помоћник Федералног министра за избјегле и расељене особе ФБиХ, нагласио је како му је велика част присуствовати концерту, те како је овај концерт један путоказ гдје и на који начин помоћи културна дешавања у смислу повратка људи и живота достојна човјека.

”Ми смо и ове, као и протекле године једни од суорганизатора, а на овај начин желимо да подстакнемо и одрживи повратак у Илијаш, Вареш и Брезу, прије свега Срба. Мени је част и задовољство присуствовати једном оваквом концерту, пренијети поруку свим овим људима да још увијек има шансе и простора за повратак, како би се сви вратили на своје и да могу живјети живот достојан човјека. Овај концерт је заиста добра пригода да се упути један таква порука, а нашем Министарству је ово један путоказ, да помогнемо не само ово данас него и на било који други начин”, казао је Здравко Бељо, помоћник Федералног министра за избјегле и расељене особе ФБиХ.

Композитор и текстописац, те вођа групе ”Легенде” Зоран Дашић рекао је како ово први наступ у Илијашу за њих, а Васкршњи концерт је идеална прилика за његовање традиције и ширење љубави.

”Овдје се осјећамо одлично, ово је једно од ријетких мјеста на којем нисмо раније били. Наша жеља је да нас што више људи чује, и ужива у лијепом пјевању. На телевизији су сви најбољи, док се уживо види ко вриједи. Повод је заиста лијеп, овај Васкршњи концерт представља његовање традиције сваки нови човјек којег упознамо нама је драг, а наша публика причињава нам велико задовољство”, нагласио је Зоран Дашић, вођа групе ”Легенде”.

Бесједу љубави одржао је декан Православног богословног факултета из Београда др Предраг Пузовић који се присутнима обратио пригодним говором у којем је послао поруку мира, истакао важност обиљежавања Васкрса рекавши како се Господ жртвовао за све људе, те како се човјек припрема за вјечност и у тој припреми мора да остане у вјери с Богом.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име